За трета поредна година подкрепяме форума на побратимените български и

...
За трета поредна година подкрепяме форума на побратимените български и
Коментари Харесай

Ангелкова във Варна: Причините за отлив на руски туристи са икономически

 За трета поредна година поддържаме форума на побратимените български и съветски градове, който се провежда във Варна, тъй като това е доста добра опция да се обсъдят хрумвания, планове и начинания за съдействие в региона на туризма, само че и в други сфери. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на срещата. Домакин на събитието бе кметът на община Варна Иван Портних.

Русия е един от най-важните пазари за входящ туризъм на България и е от огромно значение локалните управляващи и бизнесът да разискват дружно какви артикули да предизвикват, с цел да привлекат интереса на туристите, акцентира министър Ангелкова. Тя поздрави домакините и представителите на Генералното консулство на Русия във Варна за напъните да поддържат този разговор деен и всяка година да слагат акцент върху районите.

Винаги наблягам изключителната значимост на инициативността на бизнеса и страната да трансфорат туризма в основен бранш за стопанската система. Той обезпечава съществени доходи и претовареност. За мен е извънредно значимо да работим в синхрон. Знаете, че секторът е водоравен и зависи от съдействието и приноса, които всеки дава на разнообразни равнища. Ще обсъдим културно-историческите направления и партньорството ни в региона на детските лагери, за които имаме доста положителни бази, както и балнео- и СПА туризма. Смятам, че това е една извънредно добра основа за дълготраен интерес към страната, уточни министърът.

Тя напомни извършения при започване на март т.г. в София огромен двустранен конгрес за туризма с присъединяване на министър председателите на България и Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев, които подчертаваха върху значимостта на бранша. С ръководителя на съветския туризъм Зарина Догузова и министъра на икономическото развиване на федерацията Максим Орешкин към този момент работим в посока да се насочват повече съветски деца от районите към лагерите у нас. Руските райони имат доста огромна оперативна автономия и е значимо да бъдат осведомени с изискванията за отдих и пътешестване у нас. Със сигурност ще обсъдим с госпожа Догузова основаването на специфична разпоредба, в която да регламентираме изискванията за детските лагери, тъй че да ги изведем от общия знаменател, по който попадат в Закона за туризма. Създадена е работна група, в която вземат участие представители на детските лагери у нас, стана ясно от думите на министър Ангелкова.

Коментирайки прогнозите за отлив на туристи от Германия и Русия в ранните записвания за това лято, министър Ангелкова означи, че главната причина руснаците да преориентират почивката си основно към Турция е икономическа, в прилежащата ни страна се дават съществени дотации. В момента създаваме механизъм, който скоро ще представим. С него ще успеем да подпомогнем проведения туризъм. Важно е да подсигуряваме резистентност на туристопотока в страната, подчертава министър Ангелкова и даде образци с растежи на редица пазари за входящ туризъм. За първите 4 месеца на годината над 1,75 млн. са задграничните визити у нас, което е растеж от близо 2%. През март  2019 година нощувките в места за настаняване с 10 и повече кревати нарастват общо с 5%, а приходите от тях - с към 8%. Освен от британския пазар имаме двуцифрени растежи и от Полша, Чехия, Израел, Франция, с което ще се компенсират спадове от други страни.

Министър Ангелкова заяви още, че след последния взаимен конгрес в туризма във Велико Тръново следва през септември да организираме още веднъж среща по отношение на българо-руската стратегия в туризма за поощряване притока на туристи. Предстои и сключване на съглашение за партньорство сред община Баните и Якутския район. Министерството на туризма ще поддържа всяка работеща самодейност, с цел да създадем страната по-атрактивна и желана дестинация за туристите, увери министърът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР