За трета поредна година къдроглавите пеликани, които гнездят върху дървена

...
За трета поредна година къдроглавите пеликани, които гнездят върху дървена
Коментари Харесай

Къдроглавите пеликани в Персина очакват своите малки

За трета поредна година къдроглавите пеликани, които гнездят върху дървена платформа в блатото Песчина в естествен парк " Персина ", чакат своите дребни. Към момента гнездящите двойки пеликани са общо девет.

Това са открили по време на постоянните си наблюдения специалисти на Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и ДПП " Персина " – гр. Белене.

Тази колония на къдроглави пеликани е най-късно гнездящата в Европа.

Новосформираната колония птици мътят, което за експертите е добър знак за триумф и през този размножителен сезон. Вече са се появили и първите розови пеликани, които могат да създадат опит за гнездене.

През 2016 година за пръв път от 60 години насам бе образувана нова гнездова колония на предпазения къдроглав пеликан в България, като до тогава единственото място, където птиците се разможаваха сполучливо у нас беше езерото Сребърна.

 Колония пеликани в Персина
© Българско дружество за защита на птиците

Колония пеликани в Персина

През зимния сезон бе осъществен главен ремонт на платформите за гнездене на пеликаните на остров Персин. Построена е и нова наколна дървена платформа на мястото на остаряла и разрушена такава. Във възстановителната работа се включиха чиновниците на парка и доброволци от Българско дружество за защита на птиците. Поддържането на платформите за пеликани е част от плануваните действия на Дирекция на Природен парк " Персина ".

Дейността по възобновяване на типа се извършва от Дирекцията на парка, взаимно с Българско сдружение за отбрана на птиците. Състоянието на пеликановата колонията в Поддържан резерват " Персински блата " се следи ежеседмично.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР