За трета поредна година жители и гости на Тетевен си

...
За трета поредна година жители и гости на Тетевен си
Коментари Харесай

Възстановката ,,Освобождението на Тетевен“ се превърна в традиция

За трета поредна година поданици и посетители на Тетевен си припомниха моменти от освобождението на града. Историческата възстановка се трансформира в традиция за тетевенци и е част от честванията във връзка 142 година от Освобождението на Тетевен от турско иго.

На пл.,,Сава Младенов “ бяха пресъздадени бойните дейности на отряда под командването на ескадронния пълководец Антонов и отряда с пълководец полковник Орлов, както и основното присъединяване на тетевенеца Баньо Маринов – бунтовник и един от водачите на Кресненско-Разложкото въстание. След продължителни гърмежи и сражения, турците биват прогонени и напущат града.

Във възстановката, да пресъздадат непоклатимия български дух за независимост, участваха 108 души от Национално сдружение,,Традиция “ от Регионалните клубове от: Тетевен, София, Копривщица, Ловеч, Априлци, Троян, Етрополе, Нова Загора, Червен бряг, Лесидрен, Баня /Панагюрско/, Мирково, Русе, Габрово, Трявна, Сливница, Златица, както и самодейци от НЧ,,Съгласие 1869 година “ – гр. Тетевен.

След края на историческата възстановка,,Освобождението на Тетевен “, всички се любуваха на прелестния концерт-спектакъл на ансамбъла на Национално учебно заведение по изкуствата “Панайот Пипков ” – гр. Плевен. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР