За трета поредна година гражданите на Стара Загора проявиха висока

...
За трета поредна година гражданите на Стара Загора проявиха висока
Коментари Харесай

Близо 100 кг опасни битови отпадъци бяха събрани в Стара Загора

За трета поредна година жителите на Стара Загора демонстрираха висока интензивност и отговорно отношение по време на извършената пролетна акция за събиране на рискови боклуци от семействата.

На 28 и 30 май 2020 год. в мобилен сборен пункт, ситуиран поредно в парк „ Артилерийски “  и  парк „ Зелен чеп “ на Стара Загора бяха предадени близо 100 кг. рискови битови боклуци - останки от лакове и бояджийски материали, разтворители, киселини и основи, пестициди с изминал период на валидност и живачни термометри.  За поредна година медикаментите с изминал период на валидност бяха измежду рисковите отпадъците, които най-често жителите предаваха за неутрализиране.

Кампанията беше извършена при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, свързани с попречване разпространяването на Коронавирус – 19.

Интерес тази година провокираха и демонстрациите за идентифициране на рискови боклуци с незнаен състав и генезис, направени по време на акцията от експерти на „ БалБок Инженеринг “ АД чрез новаторска мобилна лаборатория.

Системата за разделно събиране на рискови боклуци от семействата продължава да действа.

Есенната акция с мобилни пунктове ще се организира на 3 и 4 ноември 2020 год.

Извън интервалите на осъществяване на акциите с мобилни събирателни пунктове, жителите могат да предават събраните от тях рискови битови боклуци в Центъра за преработване на обект „ Регионален център за ръководство на отпадъците – Стара Загора “, в землището на с. Ракитница. За приемане на отпадъците не се заплаща такса. В Центъра за преработване рисковите битови боклуци се съхраняват краткотрайно в профилирани контейнери, при условия гарантиращи сигурността за здравето на хората и околната среда, след което се предават на лицензирани компании за тяхното извънредно неутрализиране.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР