За трета поредна година АББ и българските правоохранителни органи участват

...
За трета поредна година АББ и българските правоохранителни органи участват
Коментари Харесай

Стартира кампания срещу финансовите “мулета”

За трета поредна година АББ и българските правоохранителни органи вземат участие в Европейска акция, отдадена на битката против финансовите „ мулета “ /European Money Mule Action - EMMA/.

Финансово „ муле “ е лице, което трансферира нелегално добити финансови средства сред разнообразни банкови сметки, постоянно в разнообразни страни, като за тази активност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 95% от случаите „ финансовите мулета “ се употребяват за асимилиране на непозволено трансферирани финансови средства, добити от предишна киберпрестъпна активност. Често средствата са предопределени за финансиране на други престъпни действия и изпиране на пари.

Кампанията е проведена от Европейския център за битка с киберпрестъпленията към Европол /EC3 – EUROPOL/ и координационният орган на Европейски Съюз за правосъдно съдействие - Евроджъст, а сътрудник е Европейската банкова федерация, на която и АББ е член. Оперативни действия са извършени на територията на 29 страни (Австрия, Белгия, България, Хърватска, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Обединено Кралство и САЩ) и са за попречване и противопоставяне на финансови закононарушения в Интернет, реализирани посредством финансови „ мулета “.

По информация от Европол, са открити 1504 финансови “мулета”, както и 26 376 непозволени транзакции на обща стойност към 72,4 милиона евро, разпознати са повече от 24 500 жертви на закононарушения, предшестващи последващото разпореждане на парични средства към сметки на финансови “мулета” и са предотвратени вреди в размер на 36,1 милиона евро. Задържани са 168 лица, извършени са 2409 разпита и са инициирани 837 следствия. От страна на българските правоохранителни органи, според информация от ГДБОП, са разпознати 112 финансови „ мулета “ и 52 жертви на незаконната активност.

Банковият бранш поддържа напъните на полицията и прокуратурата, като спомага по всевъзможен метод за ограничението на такива лъжливи практики.

АББ счита, че съдействието сред държавните органи и частния бранш на европейско равнище е от извънредно значение при битката с финансовите „ мулета “, защото нарушителите постоянно работят трансгранично. Ето за какво, Асоциацията на банките в България си партнира сполучливо с правоохранителните органи, както в България, по този начин и на европейско равнище, за провеждането на осведомителни акции по отношение на рисковете и заканите, свързани с финансови мулета. Тези акции целят да подкрепят интернет потребителите да разграничат съмнителните и евентуално рискови разгласи, с които се набират „ мулетата “ с обещания за лесни облаги. Едно от главните средства за предварителна защита на този жанр закононарушения е повишението на информираността по въпроса.

Как да се предпазим и какво би трябвало да създадем при положение, че получим имейл със подозрително наличие, в което се желаят елементи за нас, да вземем за пример, банковата ни сметка, и имаме подозрения, че някой се пробва да ни въвлече в противозаконна активност – вижте в осведомителните брошури и клипове, които разкриват елементи по отношение на механизмите на деяние на финансовите „ мулета “, на уеб страницата на АББ на адрес: https://abanksb.bg/press/abb-kampania-finansovi-muleta-2018/.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР