За това спориха проф. Михаил Константинов и социологът Кънчо Стойчев.

...
За това спориха проф. Михаил Константинов и социологът Кънчо Стойчев.
Коментари Харесай

Спор за Борисов и Радев: Има ли място за двама на Олимп?

За това спориха проф. Михаил Константинов и социологът Кънчо Стойчев.

Миналата седмица Борисов нападна началника на кабинета на президента - Иво Христов, като съобщи, че той е сив кардинал и посочи, че е бил началник на "телевизията не Пеевски BBT ".

Оказа се, че това не е правилно, а Радев прикани премиера да отговори има ли общи ползи и разпределя ли публични поръчки в интерес на Делян Пеевски.

Борисов отвърна, че това е вероломно нахлуване против държавното управление от президента и го прикани, в случай че има някакви данни, свързани с негов бизнес с депутата от Движение за права и свободи, неотложно да сезира прокуратурата. Категорично обаче отхвърли да има такива.

Самият Пеевски също отхвърли да е имал общ бизнес с Борисов и се оплака, че двамата с Радев употребяват името му в персоналните си разногласия.

"Има едно остаряло предписание - че на Олимп място за двама няма . Очаквах подобен конфликт с приближаването на президентските избори. Този спор не е в интерес на България. Трябва да се мисли за националния интерес, а не за персоналните нападки. Крайно време е да се приказва с обстоятелства – в случай че има каквото и да е подозрение в институциите, то доказателствата за това би трябвало да преминат през контролните органи ", съобщи пред телевизия "България он еър " проф. Михаил Константинов.

Той акцентира, че в случай че политиците помнят, че България е над всичко, то нещата ще потръгнат в добра посока. Страната е постоянна във всяко отношение.

"Има връщане на българите от чужбина. Преди губихме по 40-50 хиляди сънародници на година, а в този момент по 5 хиляди. Нека тази наклонност да се задържи ", означи Константинов.

"Премиерът нападна чиновниците на президента. Той насочи обвиняване, което се оказа погрешно . Последвалата реакция е просто отговор, тъй като в случай че такава нямаше, това щеше да значи, че обвиняването е правилно. Такова напрежение има и ще има. Радев и Борисов са представители на друг нрав. Не виждам драма в това, а в противен случай – укрепване на демокрацията ", съобщи в студиото пък социологът Кънчо Стойчев.

По думите му би трябвало да престанем да гледаме на рецензията като нещо, което единствено разрушава.

"Или би трябвало посредством нея на стабилизираме демокрацията, или би трябвало да имаме вяра, че има напълно ръководство и да заспим още веднъж Брежневския сън. Конфликтът президент-премиер би трябвало да се гледа умерено ", безапелационен беше Стойчев.

Двамата разясниха и Истанбулската спогодба . Според проф. Константинов отводът на България да ратифицира документа е знак за отстояване на националните идеали.

"Процентът на страните, които не са утвърдили конвенцията в границите на Европейски Съюз, е 40%, в границите на Съвета на Европа – още веднъж над 40%, а 40% от тези, които са основали конвенцията, още веднъж не са я утвърдили ", посочи той.

Стойчев добави, че подкрепянето на конвенцията е деяние в посока разрушение на Европейския съюз.

АНКЕТА: Кого подкрепяте в разногласието Радев-Борисов?

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР