За това сигнализира във Фейсбук профила си шуменският народен представител

...
За това сигнализира във Фейсбук профила си шуменският народен представител
Коментари Харесай

ВМРО: В Шумен се правят провокации за изучаване на турски език в училищата

За това алармира във Facebook профила си шуменският депутат от Вътрешна македонска революционна организация Деан Станчев. Той е попаднал на обява на предприемача Кемал Ешрефоглу, съгласно която в шуменските учебни заведения би трябвало наложително да се учи турски език, тъй като градът бил на половина турски. Публикацията е написана на турски език и в превода ѝ на български дори името на града е изписано като Sumgait.

Това е скандална провокация, граничеща с национално изменничество, защото действително това е и открит апел за фракционизъм. България е еднонационална страна. Подчертаваме го още един път. Недопустимо е за който и да било да прокарва сходни противоконституционни хрумвания. Официалният език в България е български и надлежно това е езикът, на който би трябвало да се образоват българските деца. Никой не лишава правото и опцията на всеки да учи и други езици, само че непринудено.

За нас от Вътрешна македонска революционна организация е извънредно стеснителен и фактът, че лицето Ешрефоглу е брачен партньор на заместител регионалния шеф на Шумен госпожа Ширин Вели и наследник на кмета на община Никола Козлево Ешреф Вели Реджеб. Ето за какво Деан Станчев повдига и въпроса дали госпожа Вели в действителност е подкрепила апела на брачна половинка си във Facebook и в случай че това е по този начин, то тя действително ли поддържа сходни сепаратистки хрумвания. Ако това се окаже факт, то тогава тя няма място в регионалната администрация.

Призоваваме и способените органи да създадат цялостна и задълбочена инспекция по случая, с цел да пресекат следващи сходни опити за провокации.

Ето и текста на обявата на шуменския народен представител Деан Станчев:

Уважаема г-жо Ширин Вели, заместител регионален шеф на Шумен,

Уважаеми господин Ешреф Вели Реджеб, кмет на община Никола Козлево,

Обръщам се към Вас в качеството си на депутат от област Шумен, гражданин на град Шумен и български жител.

Искам да знам подкрепяте ли декларираното от Вашия непосредствен - господин Кемал Ешрефоглу, че в шуменските учебни заведения би трябвало да се учи наложително турски език, тъй като половината град бил турски...

Редно е от висотата на позициите, които заемете, да се разграничите изрично от написаното от Вашия непосредствен.

В България, част от която е родният ми Шумен, формалният език е българският. Разбира се, всеки искащ да учи непознати езици е свободен да го направи, по лична самодейност и за лична сметка. Ролята на страната в отговорността ѝ да обезпечи положително обучение за всички свои български жители визира това да приобщава, а не да разделя. Да социализира, а не изолира!

Казаното от господин Кемал Ешрефоглу граничи с национално изменничество и слага основи за насърчаване на сепаративни дейности в скъпия на сърцето ми Шумен.

Уважаеми г-жо заместител регионален шеф и господин кмет, мой дълг, като представител на жителите на Шумен, е да потърся тези отговори от Вас.

България над всичко!

Поздрави на всички поданици и другари на прелестния български град Шумен.

Вярвам, че няма да позволим интервенция на непознати сили в образованието и бъдещето на най-скъпото ни - децата на Шумен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР