За това престъпление магистратите му наложиха 3 години условна присъда

...
За това престъпление магистратите му наложиха 3 години условна присъда
Коментари Харесай

Осъдиха началник от ДАНС, разгласил държавни тайни

За това закононарушение магистратите му постановиха 3 години условна присъда с 5-годишен изпитателен период.

На 26.04.2016 година Специализираното звено „ Антикорупция “ при Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт против Мирослав М. за това, че в интервала от 27.09.2013 година до 01.10.2015 година е разгласил информация от 11 класифицирани документа , представляваща държавна загадка, която му била поверена по работа. Според прокуратурата от закононарушението са настъпили изключително тежки последствия за сигурността на страната.

Софийски градски съд обаче не одобри, че са настъпили такива и оправда служителя на ДАНС по това обвиняване.

От пресцентъра на прокуратурата прецизираха през днешния ден, че Мирослав М. е дал копия от документите на разположение, което няма позволение за достъп до класифицирана информация и го употребявал, с цел да си набави спомагателни парични средства. Затова и ще апелира присъдата в оправдателната част.

СГП ще упорства в митинга си пред Апелативен съд София, че от закононарушението са настъпили изключително тежки последствия за сигурността на страната, защото информацията, съдържаща се в документите, разкрива данни за събития и дейности срещу икономическата и финансова сигурност на страната, разкрива оперативния интерес на службата към лицата, събраната към този момент информация за тях и други лица, направили или подготвящи се да извършат закононарушения, застрашаващи националната сигурност.

Информацията в 11-те документа съдържа и сведения за употребяваните от службите за сигурност оперативни способи и средства, както и за доброволните сътрудници, подпомагащи службите, което е могло да докара до застрашаване живота и сигурността на последните и до възпрепятстване на работата по оперативните каузи.

СГП ще упорства и да се наложи по-тежко наказване , насочено към междинния размер, което да се изтърпи дейно, се споделя още в формалното известие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР