За това алармира пред БНР адвокатът по медицинско право Мария

...
За това алармира пред БНР адвокатът по медицинско право Мария
Коментари Харесай

Адв. Мария Шаркова: НЗОК трябва да въведе повече механизми за кон...

За това сигнализира пред БНР юристът по здравно право Мария Шаркова.

 

" НЗОК би трябвало да вкара повече механизми за надзор, в това число и като употребява нововъведенията на електронното опазване на здравето и управлява лечебните заведения във връзка с индикациите за хоспитализация на пациентите, т.е. да няма ненужни хоспитализации. 

Такива финансови предели съществуват от доста години, само че те не бяха избрани на законово ниво, а се определяха в националните рамкови контракти и в договорите, които сключваха лечебните заведения с НЗОК ", означи експертът.

 

По думите й тези предели лимитираха опцията на лечебните заведения да лекуват пациенти, когато доближат лимита на лимита за съответния интервал.

 

" Обикновено те продължаваха да одобряват пациенти, а лекуването им оставаше за сметка на лечебните заведения, които генерираха финансови загуби. Това докара до завеждането на голям брой каузи против НЗОК ", посочи адв. Шаркова.

 

" Утвърди се трайна процедура на Върховния касационен съд да отсъжда в интерес на лечебните заведения. Стигна се до нарастване на разноските на НЗОК, тъй като с изключение на дължимите суми, трябваше да заплаща и разноските по водене на тези каузи. Това е стимулирало законодателят да вкара ограничаване в Закона за здравното обезпечаване, което беше предмет на конституционното дело ", разяснява още тя.

 

Експертът акцентира, че Конституционният съд единомислещо приема, че тази наредба е противоконституционна.

 

" Тя няма да се ползва и е разумно НЗОК да мисли върху други способи за надзор върху вярното разходване на нейния бюджет, който заплаща болничното лекуване на здравноосигурените лица ". 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР