За тези пари признава самата тя пред властите в САЩ,

...
За тези пари признава самата тя пред властите в САЩ,
Коментари Харесай

Аферата Е За Милиарди! Лъсна Коварната Схема На Банкерката Детелина!

За тези пари признава самата тя пред управляващите в Съединени американски щати, само че следствието продължава.

Бившата служителка на авторитетната банка „ Креди Сюис ” е упрекната, че дружно с двама свои сътрудници са взели участие в даването на 2 милиарда $ заеми за държавни компании в Мозамбик. Освен „ Креди Сюис ”, в аферата са взели участие и съветска и френска банки. Поне 200 милиона $ от заемите са „ усвоени ” като подкупи и рушвети. Юристи в Съединени американски щати пресметнали, че банкерите са взели към 50 млн. $ по тази линия, само че данните не са дефинитивни. Самата Детелина Събева е на независимост под гаранция от 2 млн. $ и има право да пътува сред Ню Йорк и Лондон, където живее през последните години. Докато околните й в България въртят голям бизнес, самата Детелина Събева стига до поста на вицепрезидент на отдел в „ Креди Сюис ”.

През 2013 година обаче се замесва в прословутата мозамбийската спекулация, която й коства поста. Африканската страна взема 2 милиарда $ за морски планове и отбрана на бреговата си линия. Финансовите транзакции са направени от 2013 до 2016 година Заемите са предоставени на държавното управление на Мозамбик, с цел да се разработят в това число планове за преправка на риба звук и брегова отбрана. Преговорите за тях води персонално от министъра на финансите на африканската страна Мануел Чанг. Той обаче скрива информацията за заемите и тя остава загадка, до момента в който дава оставка през 2015 година Едва година по-късно, през 2016, Международният валутен фонд научава за тази нова задлъжнялост на Мозамбик. В началото концепцията да се вземат големите пари била сякаш, с цел да се съживи стопанската система на изостаналата страна и да се води битка с морското пиратство. Прокуратурата в Съединени американски щати в този момент твърди, че от дадените милиарди, голяма част са отишли за подкупи и рушвети.

През 2013 и 2014 година „ Креди Сюис ”, дружно с съветска и френска банка отпускат въпросните 2 милиарда долари на държавни компании в бедната страна. Оказва се обаче, че множеството от тях са благосъстоятелност на министерството на защитата на Мозамбик. Сключват се контракти за закупуване на военно съоръжение от компания на локалния предприемач Искандар Сафи. Около 1,2 милиарда $ от дълга обаче не са обществено оповестени. Освен това приходите от покупко-продажбите се превеждат от банките непосредствено към компанията на Сафи, основана в Абу Даби, без да минават през държавните компании, които са ангажирани с тях.

Накрая какво се оказва? Уж с парите са щели да основават рибарски флот на страната, само че се доставят не риболовен, а военни кораби. Когато се разшумява за далаверата, доставките са показани като един тип за защита на рибарския флот. „ Охранителната ” ескадра обаче е два пъти по-голяма от военноморските сили на Мозамбик, цялата мощност на които се състои от три кораба и 200 души екипаж. През юни 2016 година представители на нюйоркския офис на ФБР за битка с измамите с скъпи бумаги посещават Мапуту, столицата на Мозамбик, с цел да изяснят по какъв начин са взети и изхарчени парите. Федералните сътрудници вършат и поредност от срещи с вложителите, търсят документи по покупко-продажбите и кореспонденцията с банките. Привикани са на диалози и банкерите, дали заемите. В началото на януари в Лондон са задържани тримата някогашни топ мениджъри на „ Креди Сюис ” - 49-годишният Андрю Пиърс, 44-годишният Сурджан Сингх и 37-годишната Детелина Събева.

Освободени са под гаранция, като свободата им се пресмята в милиони долари. Обвиненията против тримата са, че са работили в персонална полза и са скрили информация от службата за вътрешен надзор на банката. На интернационалното летище в Йоханесбург е задържан някогашният министър на финансите на Мозамбик - 63-годишният Мануел Чанг, който се готви да отлети за Дубай. Ливанският жител Жан Бустани, представител на компанията, снабдител от Абу Даби, е арестуван на летището в Ню Йорк. Най-малко 200 милиона $ са открити в сметките на банкерите и предприемачите, набърканите в корупционната спекулация.

Покрай тези разправии доста донори, в това число и Международният валутен фонд, стопират заплащането на стотици милиони $ директна помощ за една от най-бедните африкански страни. Опасяват се, че парите не се харчат по предопределение. Замразяването на интернационална помощ провокира парична рецесия и дефицит на храна в Мозамбик.

Детелина Събева и сътрудниците й Сурджан Синг и Андрю Пиърс са упрекнати, че са скрили информация от банката, когато дават 622 млн. $ заем за мозамбийска компания. Пред съда в Ню Йорк Събева признава, че е помогнала за изпирането на парите, платени на банкерите от холдинга на Сафи.

Вече е изяснено, че неговият представител Жан Бустани раздал Щатски долар 50 милиона подкупи на чиновници в Мозамбик и още Щатски долар 12 милиона на други свои съучастници. Събева споделя, че се е съгласила на парите от рушвета. Шефът й Андрю Пиърс й споделил, изяснява тя, че е превел 200 000 $ в нейна сметка. Тя я била разкрила малко по-рано в Обединените арабски емирства. Хилядарките били част от рушвет от 1 милион $, платени от Жан Бустани. „ Съгласих се да приема и запазя тези пари, знаейки, че те са доходи от противозаконна активност ” – признава Детелина Събева пред съда. Властите в Съединени американски щати в последна сметка се съгласяват да отстранен част от обвиняванията, повдигнати против нея. Засега обаче не е ясно дали като признае виновността си, тя ще успее да подписа съглашение с щатските управляващи, което ще я избави от 20-годишна присъда.

Обвиненията против сътрудниците й са доста тежки - за скрит план за нарушение на американския антикорупционен закон, пране на пари и машинация с скъпи бумаги. Ако те се потвърдят, финансистите могат да останат до края на живота си в пандиза. Банката „ Креди Сюис ” на собствен ред се оправдава, че е излъгана от личните си чиновници. Трезорът не е притеглен като обвинен в американското дело.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР