За тези, които не са пряко зависими, мисля, че ключът

...
За тези, които не са пряко зависими, мисля, че ключът
Коментари Харесай

Адв. Станев с отворено писмо до комисаря Вархей: Македония заслужава да е в ЕС, но сърцата на нейните политици са в Югославия

" За тези, които не са директно подвластни, мисля, че ключът е по кое време ще стартираме да работим върху участието. Това е огромният въпрос, що се касае до Северна Македония и Албания. И не мога да скрия, че съм извънредно отчаян, че към момента обсъждаме този проблем, тъй като мислехме, че сме го решили преди две години, само че в този момент е още веднъж на масата. Ако имаш власт и не я използваш – се смята от другите като самопризнание на вашите сили и благоприятни условия ", посочи еврокомисарят по разширението Оливер Вархей. Преди два дни водачи на Европейския съюз, външни министри и политици се събраха в София, с цел да обсъдят стъпките към усилване на районното съдействие и интеграцията в Европейския съюз. Във форума " Европейски Съюз среща Балканите. Поуката от Украйна: Европейското разширение - отбрана от войната " взе участие и еврокомисарят Оливер Вархей. Коментарите му и периодите, които той даде за началото на договарянията, а точно месец юни, провокираха реакцията на адв. Станислав Станев, който е извънредно зает с идеята Македония. Той изпрати отворено писмо до Вархей, в което упорства Европа да не се поддава на провокациите на македонските политици.

Ето и цялостният текст на писмото:

Уважаеми господин Вархей,

Медиите разпространиха Ваше изказване, че смятате за значимо и настоявате Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. Предполагам, че не сте наясно, само че ние в България също желаеме Македония да стане член на Европейски Съюз. Искаме го освен тъй като хората там са наши родственици, само че тъй като това е добре за тях, за нас, за Балканите и за Европейски Съюз.

Позволявам си да Ви напомня, че Европейски Съюз беше не запомнил Западните Балкани и точно България не просто подсети за тях, само че настоя те да станат част от дневния ред. За да може обаче една страна да стане член на Европейски Съюз, тя би трябвало да покаже и потвърди, че в действителност го иска; че се е отърсила от предишното и че Копенхагенските критерии не са просто една досадна фраза, а нещо, което е част от философията и на хората, и на политиците. До 2019 година ние вярвахме, че това е по този начин и помагахме във всичко на Скопие. После се оказа, че сме били наивни, че сме вярвали, че политиците там са на висотата на хората и че омразата и лъжата са част от предишното. Много скоро обаче маските паднаха и ние осъзнахме, че истината е доста по-различна и мъчителна. И тя е, че хората в Македония желаят да са в Европейски Съюз и заслужават да са там, само че сърцата на техните политици живеят в Югославия и просто ни лъжат. Като споделям лъжат, имам поради всички нас - освен България, само че целия Европейски Съюз.

Господин Вархей, с голямо страдание откривам, че ръководещите в Скопие са приспали бдителността и изкусно се пробват да създадат омразата част от полезностите на Европейски Съюз. Позволявам си да ви напомня, че в миналото Европа вярваше на Югославия, че се е трансформирала, даже ѝ помагаше и поощряваше. А след това, при започване на 90-те години на 20 век се оказа, че всичко е било една красива пясъчна кула, която се срути в кръв и принуждение. И всичко това стана точно поради омразата и лъжата в и с която живяха политиците и хората в Югославия и на която Европа доверичво вярваше. Съгласен съм, че Вие като комисар по разширението би трябвало да сте деен и да вършиме всичко належащо за премахване на проблемите. Но Ваш дълг като част о Европрейската комисия е да го извършите по този начин, както планува Договора за Европейския съюз. Вашата интензивност би трябвало да бъде ориентирана към политиците в Скопие; би трябвало да им покажете, че сте наясно с метода, по който се пробват да излъжат и че няма да им позволите да причинят тази неистина на жителите си и на Европейски Съюз. И в случай че желаете да сте сполучлив в същинско присъединение, би трябвало да търсите истината не в сладникавата агитация, платена с парите на мизерстващите жители на Македония. Трябва да потърсите истината при този, който е наясно с нея.

С почитание,

Станислав Станев жител на Република България и на ЕС
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР