"За тези българи винаги се говори по-малко, а не трябва.

...
"За тези българи винаги се говори по-малко, а не трябва.
Коментари Харесай

Слави Трифонов: Днес ви представям четирима българки и българи - пример за гордост

"За тези българи постоянно се приказва по-малко, а не би трябвало. Затова през днешния ден ви представям четирима млади българи, с които би трябвало да се гордеем. Вярвам, че с помощта на напъните и триумфите на тъкмо такива като тях, България въпреки всичко се движи. Напред, а не обратно ", добави той и продължи обявата си с имена на няколко българи, които са мотив за горделивост в страната ни:

"Доц. доктор Станимир Сираков е роден в град Кърджали и е единствено на 34 години. През 2017 година като че ли ориста среща Станимир с 10-годишната му съименничка Станимира, която страда от тежка форма на хидроцефалия (малоформация, която трансформира кръвопотока в мозъка и той загива).

Д-р Сираков прави незабавна мозъчна интервенция на Станимира - той прониква до мозъка й през артерия на крайници, като по този метод предотвратява отваряне на черепа.

След сполучливата неповторима интервенция, младият експерт получава признанието на гилдията и става един от 36-те медици в целия свят, удостоени с европейска тапия за комплицирани невроинтервенции.

Въпреки огромните благоприятни условия, които дава това международно самопризнание, доктор Сираков декларира, че няма желание да напуща България.
Да, като че ли ориста е отредила Станимир Сираков да избавя детски животи в България. Този на дребната Станимира е един от тях.

Стефани Станчева е родена в град Кричим. Едва на 31 години става професор в Масачузетския софтуерен институт. А през днешния ден, когато е на 33 години, Стефани Станчева към този момент е професор и учител по стопанска система в университета „ Харвард “.

Списание „ Икономист “ я дефинира като един от най-хубавите млади икономисти на десетилетието, а френският „ Монд “ я слага преди всичко. Неслучайно Стефани Станчева съветва френското държавно управление по стопански въпроси.

Въпреки че младата българка живее и работи отвън рамките на своята татковина, тя си слага цел да способства за това сънародниците й да живеят по-добре. „ Бих желала да направя България по-атрактивна за младежите “, споделя проф. Стефани Станчева.

Нургюл Салимова е на 16 години и е родена в село Крепча, област Търговище. Играе шах от 4-годишна. Започва 2019 година от позицията на номер едно в международната класация по шахмат за девойки до 16 години.

На европейски шампионат в Анталия през април Нургюл Салимова съумява да покрие последната трета норма и става публично интернационален гросмайстор за дами.
През месец юли Нургюл взе участие на извънредно мощен шампионат в Белград и покрива нормите и за най-високата шахматна степен – гросмайстор за мъже!
Нургюл Салимова към този момент има забележителния ЕЛО коефициент от 2425,2 точки, а в новата класация на ФИДЕ това ще я сложи в топ 50 на най-хубавите шахматистки в света. Разбира се, измежду всичките топ 50, Нургюл е най-младият играч със своите 16 години!

“Имам една голяма витрина, цялостна с купи и медали”, споделя Нургюл, която, поради дистанциите, се среща със своите треньори... по скайп.

Божидар Андреев е на 22 години. Той е роден и израснал в ромското гето на сливенското село Тополчане.

През 2014 година, когато е на 17 година, Божидар става олимпийски първенец по повдигане на тежести за младежи. Това се случва в Нандзин, Китай.

През 2019 година, когато е на 22 година, Божидар прекъсва дългогодишната пауза от триумфи на България във повдигането на тежести и става европейски първенец за мъже в категория до 73 кг.

Успехите на Божидар обаче са придружени с голям брой премеждия и ограничения. За да устоя себе си и фамилията си, Божидар работи като... касиер в супермаркет в Сливен. Това се случва единствено 2 години преди европейската купа.

Докато се готви за огромните шампионати, на олимпийския първенец за младежи му е отказано общинско жилище. Така Божидар е заставен да живее в дребна стаичка в спортната зала. В един миг треньорът му Пламен Братойчев го приютява в дома си.

Малко преди европейското състезание, община Варна обезпечава общинско жилище на щангиста. Жилище от 27 кв.м. И Божидар ще живее в това жилище, до момента в който се готви за огромната си цел – олимпийска купа от Токио през 2020 година

Всъщност, незабавно след олимпийската купа за младежи през 2014 година, Азербайджан предлага 250 000 $ на Божидар Андреев. Българинът обаче изрично отхвърля да се състезава под азербайджански байрак.

„ Искам да подвигам за България и да популяризирам България, тъй като България е моята татковина “, споделя Божидар Андреев.

И по този начин, в случай че не сте знаели за тези хора, за тези българи, в този момент към този момент знаете. Това му е „ неприятното “ на интернет – в този момент към този момент знаете. Тези хора не са търсили оправдания, не са търсили извинения, а просто са работили. И не престават да работят. Въпреки компликациите. Биха могли да се обидят, да се откажат, само че не.

И откакто към този момент знаете, запитайте се: „ Какво ги движи тия хора? Защо постъпват по този начин? Защо одобряват ограничения, в името на концепция? “

А в този момент ги сравнете с тия, които ни ръководят. Откачено, нали? Всички знаете имената на тия, дето ни ръководят, а какъв брой от вас знаят тия четири имена? Просто желая да се замислите. А, „ уважаеми фенове, спите ли? "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР