За тежък удар по архитектурната история на София алармираха граждани

...
За тежък удар по архитектурната история на София алармираха граждани
Коментари Харесай

Изтърбушват и надстрояват с 5 етажа сграда - паметник на културата, алармират граждани

За тежък удар по архитектурната история на София сигнализираха жители и неправителствени организации, във връзка разгласен нов план за строителство в центъра на София. „ Ще бъде премахнат следващ монумент на културата – неповторимата къща на известния художник и учител в Художествената академия проф. Симеон Велков на ул. „ Мизия “ 9 ", алармира читателка на Actualno.com. „ Това е война с архитектурното ни завещание! “, показа възмущението си друга гражданка във Фейсбук.
Сюрприз в квартала
В деня на въвеждането на изключително състояние в страната, поради ковид - 13 март 2020 година, живущите наоколо до столичната улица „ Мизия “, са сюрпризирани и с друга тревожна новина - публично съобщение на кмета на регион „ Средец “ Трайчо Трайков, че е в ход план за надстрояване на емблематичната постройка на ул. „ Мизия “ 9 с 5 етажа.

„ С плана се планува формиране на нов УПИ за жилищно строителство по имотни граници на ПИ, трансформира се метода на застрояване от свободно в обвързвано “, се прецизира в известието.

От приложените скици е видно, че планът за  ново строителство е бил съгласуван с Министерство на културата още през август предходната година.
 

Сега, при засилващите се ограничения за обществена отдалеченост и самоизолация, чувстващите се наранени от плана жители са още по-притеснени.  „ Да не стане по този начин, че около изключителното състояние, както се е случвало около избори, да се разгърне небрежно новото строителство, без изобщо да се съобразят с мнението на жителите в покрайнината “, показа безпокойството си пред „ Аctualno.com разтревожена жителка на квартала и изрази неразбиране по какъв начин Министерството на културата е разрешило " изтърбушване " на сграда-паметник на културата и надстрояването й с голям 5 етажен блок .
" Всички се чудят по какъв начин може единствено фасадата да остане и да се прави надграждане ", добави тя и изрази опасения, че " в същото време, в което всеки се занимава да си купи тоалетна хартия, ще изтече 14-дневния период за възражения и по някаква причина ще бъде опустошен този монумент на културата ".
Друго терзание на жителите на квартала, е че общината приема възражения единствено от лица, които са заинтригувана страна, т.е. единствено от такива, които могат да се легитимират с документ за благосъстоятелност във въпросните парцели. Това още повече лимитира опциите за реакция на по-далечни съседи, ценителите на историята на изкуството и архитектурните монументи на София.
" Такива са условията на Закона за устройство на територията - член 131 категорично дефинира кои са заинтригуваните лица ", разясни арх. Лъчезар Лалев, който Actualno.com потърси за мнение. " Вероятно в тази ситуация има понижени отстояния, тъй като са публично известени и съответни притежателите в прилежащите парцели, в това число и през улицата ", разяснява известието на общината за плана той.
Арх. Лалев обърна внимание, че поради отпадането на член 216 от Закон за устройство на територията , жителите към този момент не могат да възразяват против нарушавания пред Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК). " Т ова значително лимитира публичния надзор върху устройственото обмисляне " , разяснява той. " Миналата година този значим текст – член 216 от Закон за устройство на територията, отпада и с това е отстранена опцията за обжалване пред ДНСК, като, за жалост, на практика се ликвидира правото на обществото за реакция по нормативен ред ", посочи архитектът.
" Съдебното обжалване е допустимо, само че проблематично от позиция на това кой може да го инициира.  При съществуване на координиране от Министерството на културата, Общината, спазвайки буквата на закона, също не може да се произнася по отношение на опазването на културното завещание. То е поверено само на компетентността и най-много морала на експертите от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН). За страдание в тази тенденция обществото има доста въпроси ", разяснява още арх. Лалев.
Гласът на жителите
„ Тотално дебелоочие е да се събарят емблематични къщи за квартала!!! Единствено възможно е да се реновират, с цел да се резервира типа им. Това е война с архитектурното ни завещание! Стига към този момент!! “, разяснява във Фейсбук идния градеж обезпокоена жена.
„ Струва ми се рационално, вместо да се остроумничи по тематиката, да се обърне внимание на това, което споделя кмета и да му благодарим, че ни осведоми, до момента в който сме прекомерно заети да обсъждаме кой какъв брой тоалетна хартия е купил през днешния ден “, посъветва съкварталците угрижен комшия.
Други, присъединили се в полемиката по обществените мрежи жители споделят за къщата, че „ едвам стои и без надстройка “, също, че „ е претърпяла бомбардировките над София “, свързват желанието за заличаването й с лакомия и дефинират случая като абсурден, плана - като „ обаятелен образец на българския архитектурен модернизъм “, а за даденото единодушие от Министерството на културата разясняват: „ Срам!!! “.





Експертно мнение
По закон, един монумент на културата се охранява, като и обемно-пространствената среда към него не би трябвало да се трансформира “, подчерта арх. Лъчезар Лалев.
Помолихме да разясни по какъв начин се „ изтърбушват “ и надстрояват здания – монументи на културата . По думите му, до сходни случаи се стигало поради „ поредност ограничавания на подготвеност “. Ето по какъв начин, съгласно него:
„ Министерството на културата съгласува нещо, което опонира на всички добре известни правила по какъв начин се действа с паметниците. Същевременно, единственият орган, който преценя сходството на плана с условията на Закона за културното завещание, е тъкмо Министерството на културата посредством подчинения му НИНКН. От тях няма на кого да се жалва човек, с изключение на в съда. А съдът гледа нещата не от прочувствена и човешка позиция, а от позиция на законосъобразността им. Те ще кажат „ в съгласие ли е, в съгласие е " и ще назначат експерт, което да се произнесе. Вещото лице би трябвало да бъде експерт по паметниците на културата, т.е. човек, обвързван с тази конструкция, тъй като лицензът му е публикуван от това министерство и ще каже – „ ми да, тук е по този начин, обаче в тази ситуация едикакво си, т.е. че всичко е вярно “…
„ Въпреки глупостта или тъкмо поради нея, хората нямат огромен късмет " , заключи архитектът и акцентира, че обществото не би трябвало да мълчи.
Според него проектите, които е разгласила общината, са общо взето умело направени и от официална позиция (вероятно) законосъобразни. " Обаче предвижданата по тях уродлива пирамидална конструкция е напълно неприемлива от общо архитектурни съображения и Експертният съвет на ДАГ би могъл да регистрира това ", безапелационен е арх. Лалев.
Той означи, че обявлението се отнася за Изменение на Плана за регулация и застрояване (ИПРЗ) и Работен организационен проект (РУП) и разясни, че това са устройствени проекти, а не капиталови планове за строителство. " Процедурата е на стадий първо съобщение. Впоследствие ще има и второ съобщение - след възможното издаване на заповедта за одобрение, по този начин, че ще има задоволително време за социална реакция ", добави архитектът.
Повече за обекта
Къщата е проектираната през 1931 година и е измежду доста скъпите и ранни мостри на модернизма в България, заявена   е като културна полезност от локално значение с писмо от с писмо № 1818/11.04.1989 година , включена е и измежду обектите на българската секция на DOCOMOMO – Международна организация за документиране на обекти на Модерното придвижване.

През годините е пощадена от надстройки и пристройки, което е съхранило достоверността на нейния обемно-пространствен план , показват Васил Макаринов и Теодор Караколев от Фондация " Български архитектурен модернизъм " в зов за запазване на обекта. Проектът за надграждане, съгласно Фондацията, е груба интервенция, защото новата сграда ще погълне цели размери от остарялата постройка . „ Видимо е също, че плоският ѝ покрив – един от главните стилистични белези на модернизма, също ще бъде премахнат “, означават от Фондацията и предизвестяват, че „ плануваното мероприятие по осъществяване на плана би било тежък удар по архитектурната история на София “ .
Художникът Симеон Велков (1885 – 1963), който е творил в тази къща, е учил в Държавното художествено-индустриално учебно заведение в София в класа на проф. Ив. Мърквичка, по-късно е учителствал в Пловдив и Асеновград, а от 1926 година преподава в Държавната художествена академия, където става и професор. Известен e най-много със своята батална живопис, само че той също по този начин илюстрира исторически съчинения и учебници. Награден с медал " Кирил и Методий " - Първа степен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР