За тази латинска сентенция се сещаме винаги, когато правителството реши

...
За тази латинска сентенция се сещаме винаги, когато правителството реши
Коментари Харесай

Таванът падна, да живее таванът!

За тази латинска поговорка се сещаме постоянно, когато държавното управление реши да "увеличи " пенсиите. Както при последното съглашение с двата огромни синдиката, скрепено в кабинет на Министерския съвет, след среща при министър-председателя Бойко Борисов, поискана от синдикатите, с присъединяване на вицепремиера Валери Симеонов и на финансовия министър Владислав Горанов. Споразумението гласи витиевато "за стимулиране на лицата с висок принос в осигурителната система, възстановяване на съотношението принос-права и за по-нататъшно развиване на пенсионната система ". Според документа от 1 юли 2019 година за установяване тавана на всички пенсии (стари и новоотпуснати) се ползва оптималният застрахователен приход от 3000 лева, оптималният размер на пенсиите за трудова активност се открива на 40 на 100 от 3000 лева, т.е. 1200 лева за всички пенсии. Според финансовия министър Горанов с таван от 1200 лева "отпада и тематиката за отпадането на тавана ". Таванът по натурален път ще отпадне тогава, когато пенсиите се пресмятат въз основата на целия застрахователен живот на съответния жител, съгласно него. По думите му нарастването на тавана до 1200 лева ще реши 90% от казуса с увеличението на размера на пенсиите, само че няма да допусне безпричинно приемане на незаработени пенсии, които са изчислени на база на насъбраните промени в пенсионната формула в размери, които не са свързани с приноса на хората. Разбрахте ли? Той заяви, че се възнамеряват още промени в пенсионната формула.
Падането на тавана въпреки всичко е заслужено решение, само че единствено за към 41 000 души.

А останалите 2 милиона пенсионери

Къде отива техният принос? Какво ще стане с техните пенсии, които дори не стигат линията на беднотия в страната? Засега изясненост няма и 100 на 100 решението ще наведе на мисълта: разделяй и владей! Ще породи антагонистични несъгласия измежду самите пенсионери, тъй като бедността на множеството от тях не допуска приемливост и всеобща наслада измежду техните редици. Информацията незабавно поражда и подозрения, не без съображение, че в този момент ръководещите трасират равнището на пенсии за своите доближени, които на следващия ден ще се пенсионират. Тоест, хората вършат каквото могат от управителните си кресла през днешния ден и в този момент, тъй като на следващия ден мястото им може да изстине. Пък и по този начин си обезпечават избирателен уют. Без да сме черногледи, само че останалата, най-масова част, от пенсионерите у нас ще продължат да се спъват на пода на сегашните си приходи, без даже да гледат към тавана.
Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, а също по този начин и работодателите, в действителност не са взели участие при вземането на решението за тавана. Критики в тази посока насочи в коридорите на Народното събрание ръководителят на обществената комисия доктор Хасан Адемов. По думите му това е неуважение към напъните на институцията МТСП, процедурите в България не допускат такива срещи, въпреки и в кабинета на министър-председателя, в които не взе участие главният състезател, наименуван министър на труда и обществената политика, обясни той. Според него въпросът с тавана на пенсиите не би трябвало да се изнася пред скоби, преди да са ясни другите параметри, преди да е ясно по какъв метод ще се преизчисляват пенсиите за идната година, в случай че има разлика от записаното до момента в Кодекса за обществено обезпечаване.
А разлики - колкото щеш.
В момента оптималният застрахователен приход е 2600 лева На него се обезпечават съвсем 148 хиляди души. От 1 януари 2019 година става 3000 лева, което значи, че част от тези хора, както и работодателите им, ще внасят повече за осигуровки.
Например, в случай че заплатата му е 3000 лева, служащият ще внася с 55 лева повече на месец, а шефът му - със 75 лева Така

кабинетът натоварва работещите с по-големи осигуровки

с цел да реши проблеми в пенсионната система.
Според специалистите в другите хрумвания за промени в Кодекса за обществено обезпечаване в този момент политическите причини надвиват над експертните. Може би повода е, че през 2019-а ще има два типа избори - локални и за Европарламент. Остава огромният въпрос какъв е тласъкът на хората да се обезпечават върху действителните си приходи с мисъл за по-високи пенсии в миналото. Трудовоосигурителното законодателство би трябвало да е с доста висока степен на предвидимост, само че, за жалост, у нас това не се случва. Знае се кой е пострадалият!
Според изданието euromag.ru, което прави обзор на пенсиите в Европа, най-ниските пенсии в Европейски Съюз са в България, междинната е 125 евро. Румънските пенсионери получават приблизително 175 евро, в Литва - 222, в Естония - 232, в Латвия - 304. Чехите получават като пенсия половината от заплатата, която е приблизително към 1000 евро. Словенците се пенсионират на 63 година, а словенките - на 61, и могат да разчитат на 62% от приходите си в дейната възраст. Там междинната заплата надвишава 1000 евро. Най-висок % по отношение на заплатата получават като пенсия гърците - 96 на 100, при междинна заплата за страната 2100 евро. Наскоро, в случай че се има вяра на новината от организациите, гръцките пенсионери почнали да се изнасят за България, където им излиза по-евтин животът, в сравнение с в тамошен старешки дом. Хубав образец за свободно придвижване на хора в Европейски Съюз, единствено дето няма къде да се преселят нашите пенсионери.

Навсякъде ще им излиза солено

По данни на Национален осигурителен институт, може би като похвала, се вижда, че приблизително месечно към 1,5 млн. души на възраст над 64 година са получавали пенсия и парично обезщетение от ДОО през 2017 година Над 99% от тях са били пенсионери. Това значи, че всеки шести адресат на пенсия или обезщетение е бил от тази възрастова група. Тя заема максимален дял измежду пенсионерите (69,6%), до момента в който измежду имащите право на краткосрочни заплащания процентът е много по-нисък - сред 0,2% при компенсациите за майчинство и 3,6% при компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност и трудоустрояване. Възрастните дами доминират в общия брой на пенсионерите.
От 1 януари 2019 година линията на беднотия ще стане 347 лева, а сега към 700 000 възрастни живеят с приход под 200 лева месечно. Минималната пенсия да стигне равнището на линията на беднотия, предложи омбудсманът Мая Манолова. Самите пенсионери упорстват за преизчисление на всички пенсии с настоящ междинен застрахователен приход, както и минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст да стане от 1 януари 2019 година 55% от минималната работна заплата. Естествено, това незабавно породи контрамнението на ръководещите в лицето на обществения министър Бисер Петков в смисъл:

това писмо, дето ми пишеш за пари, не съм го получил

Той се похвали, че в плана на Държавното публично обезпечаване за идната година ще бъде заложено осъвременяване на пенсиите с 5,7 на 100, което е по-съществен растеж от предходните години. Но побърза да бие отбой - преизчисляването на всички пенсии с настоящ застрахователен приход за 2018 година би нараснало значително разноските за пенсии на ДОО и би нарушило финансовата резистентност на пенсионната система. Нещо, което е като мантра на ръководещите, щом стане дума за освен обективни, само че и жизненоважни, дела. Да, само че резистентност на пенсионната система не се реализира единствено с увеличение на възраст, стаж и вноски. И да твърдиш, че с това промените се изчерпват.
Наскоро се появи информация и за положението на Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система - така наречен Сребърен фонд. Разбра се, че парите в него се ръководят консервативно. Така се управляваха и през предходни години - седят в марината като краставички и

стават все по-солени и кисели

През това време банките оперират с тях както могат, постоянно в услуга на държавното управление с благовидния претекст "да живне стопанската система ", с грижа за своята облага и непоклатимост. А през 2008 година беше признат Закон за Сребърния фонд, чиято съществена цел е да подкрепя и подсигурява устойчивостта на държавната пенсионна система, като заделя доходи от държавния бюджет за интервал не по-малко от 10 години и ги влага в разнообразни класове активи, с цел да обезпечи спомагателни средства за фонд "Пенсии " на държавната пенсионна система. Там трябваше да влизат и остатъци от бюджета, и пари от приватизация, концесии и други Всички средства непроменяемо се държат по депозитни сметки в Българска народна банка, макар че по закон до 70% от тях могат да се влагат в акции на страни членки на Европейски Съюз, до 30% - в акции на трети страни, до 30% - в облигации. Председател на Управителния съвет на фонда, който дефинира капиталовата му тактика, е министърът на финансите.
Както през последните няколко години, по този начин и към края на юни 2018 година, парите за пенсии са с нулева рентабилност. Това устройва обаче ръководещите, откакто средносрочната тактика за вложение на средствата от него за интервала 2018-2020 година не допуска "реализирането на висока рентабилност при мечтаните ниски равнища на капиталов риск ". С тази нулева рентабилност за последните години фондът действително се е обезценил с най-малко 1/4.
Толкова за главния дирек за подпиране на постоянна пенсионна система у нас.
Опитът на един от най-големите и сполучливо ръководени фондове в Норвегия подсказва, че

може и по-иначе

в тази сфера. След няколко труса в пенсионната система на другояче богата Норвегия, фондът стартира да натрупа бели пари за черни дни. В края на 2007 година е акумулирал над 390 милиарда $. Активите се влагат в задгранични акции, облигации и разнообразни парични принадлежности. В Норвегия просто си дават сметка, че нефтът все в миналото ще свърши, само че пенсии би трябвало да има. Сметка за това си дава и мой прочут норвежец - мъдрец и фермер по едно и също време, който построи Кап викинг - туристическо населено място с атмосферата на отминалите времена в страната като доказателство, че и от предишното може да се печели. И той е пенсионер.



Анализ на Национален осигурителен институт през 2017 година и първото полугодие на 2018 година сочи, че продължава наклонността за понижаване на броя новоотпуснати пенсии от всички типове - за застрахователен стаж и възраст, неработоспособност заради общо заболяване, неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест. Наред с това междинната възраст на хората с новоотпуснати пенсии се усилва - както за мъжете, по този начин и за дамите. През 2017 година общият брой на пенсионерите с новоотпуснати първи пенсии е 97 637, или с 9441 (8,8%) по-малко спрямо 2016 година Лични първи пенсии са получили 83 541 пенсионери, или с 6952 (7,7%) по-малко, а наследствени първи пенсии са отпуснати на 14 096 лица, което е с 2489 (15,0%) по-малко от 2016 година
През 2017 година на 25 638 лица са отпуснати персонални пенсии за неработоспособност заради общо заболяване, по отношение на миналата година има понижение с 684 (2,6%). Средната възраст на пенсионираните през 2017 година е 58,3 година, до момента в който през 2016 година е била 57,76 година Най-голяма е групата на пенсионерите на възраст сред 60 и 64 година - съвсем половината от мъжете (48,6%) и две трети от дамите (74,4%).



Из "Визия за България " на Българска социалистическа партия


Пенсионна промяна, целяща повишение на адекватността на пенсиите и увеличение на приходите в бюджета на ДОО, което ще реализираме посредством следните ограничения:
1. Преизчисляване на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2015 година (последното преизчисляване е от 2008 г.).
2. Премахване на оптималния месечен размер на социално- и здравноосигурителния приход и на оптималния размер на пенсията.
3. Увеличаване на приноса на стажа във формулата за размера на пенсията. Процентът за всяка година застрахователен стаж да е най-малко 1,33, колкото е стандартът на Международната организация по труда, а по-късно да продължи плавното му нарастване до 1,5 (за 2017 година той е 1,126, а за 2018 година - 1,169).
4. Разширяване на съществуващите гъвкави детайли за поощряване по-дългото оставане на пазара на труда. Всяка година стаж след придобиване право на пенсия да носи по-голям %, да вземем за пример: 1 година - 4, 2 година - 4,5, 3 година - 5 (в момента е 4, без значение какъв брой години след придобиване на правото за пенсия продължаваш да работиш).
5. Възстановяване на годишното осъвременяване на пенсиите по "Швейцарското предписание ".
6. Всички заплащания, които не са свързани с застрахователен принос, да бъдат извадени от държавното публично обезпечаване и да се поемат от държавния бюджет.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР