За тази година НАТО очаква България да повиши разходите си

...
За тази година НАТО очаква България да повиши разходите си
Коментари Харесай

НАТО: България се очаква да направи разходи за отбрана до 1,61% от БВП

За тази година НАТО чака България да увеличи разноските си за защита до 1,61 от брутния вътрешен артикул (БВП). Това се показва в документ, публикуван в навечерието на съвещанието на министрите на защитата от алианса на следващия ден и вдругиден в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Отбелязва се, че през 2014 година нашата страна е осигурила за защита 1,32 на 100 от Брутният вътрешен продукт, а предходната година - 1,48 на 100. Допълва се, че една четвърт от отбранителния бюджет на България ще бъде ориентиран към съоръжение.

До през днешния ден осем страни от НАТО са изпълнили задачата за разноски за защита, равни на две на 100 от Брутният вътрешен продукт до 2024 година. На конференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг посочи, че от 2016 година насам разноските в тази посока на съдружниците са нарастнали със 100 милиарда $, без да се взимат поради разноските на Съединени американски щати. По неговите думи за пета поредна година НАТО регистрира покачване на разноските за защита. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР