За тази година държавният план-прием за професионалните гимназии в София

...
За тази година държавният план-прием за професионалните гимназии в София
Коментари Харесай

Превръща ли се в хроничен гладът за асансьорни техници у нас?

За тази година държавният план-прием за професионалните гимназии в София е 154 паралелки. Отчетено е нарастване на кандидат-гимназистите в столицата, като тази година те ще бъдат с 422 възпитаници повече.

Професионална гимназия " Хенри Форд " в София осъществя банкет в специалности, в които столичната и националната стопанска система имат крещяща потребност от квалифицирана работна мощ. Директорът на гимназията Таньо Стойчев изясни за news.bg, че една от тези специалности е Подемна и асансьорна техника.

" Миналата година не успяхме да осъществяваме, само че тази година се надявам,че ще успеем да осъществяваме сполучливо банкет в доста значима експерт - електротехници в региона на монтажа и експлоатационната поддръжка на асансьори и подемна техника ", посочи той. В София по тази компетентност банкет не е осъществен повече от 10 години и потребностите на Столична община са огромни. Според него казусът не е в това, че специалността е непривлекателна, а това, че родителите нямат информация за изискванията на работа и равнищата на възнаграждение.

За тази година в гимназията са разкрити общо 11 паралелки, от които 6 са с дуална форма на образование. Най-малко 12 възпитаници би трябвало да бъдат признати в компетентност Подемна и асансьорна техника, като Стойчев се надява тази есен искащите да бъдат много повече.

Очаквайки осъществяване на приема в професионално направление подемна и асансьорна техника, Професионална гимназия " Хенри Форд " възнамерява построяването на образователен център за техници. Той се реализира с финансовата помощ на Националната браншова организация, Софийската браншова организация и обособени компании.

Самите компании оферират доста положителни условия за работа наред с хонорари над междинните за София при постъпване на работа на учениците. По думите на Стойчев компаниите поемат отговорността за спомагателна подготовка на новите си фрагменти.

Той акцентира, че има голямо търсене от страна на компаниите и предпочитание да се включат след първия гимназиален стадий да подписват трудови контракти с учениците.

Разчитаме и на националната стратегия на МОН за възстановяване на материалната база в професионалното обучение. Разчитаме и на лични запаси, посочи Стойчев. Никак не е елементарно построяването на съвременна материална база съгласно него, която би трябвало да стане пример за това по какъв начин би трябвало да бъдат изграждани сходни бази за теоретично и практическо образование.

Училищата разчитат и на районните инспекторати по обучение, в Столичния инспекторат обаче не записват интерес от страна на работодателите.

Всяка година РУО афишира в план-приема паралелка в подемна асансьорна техника, както и организира осведомителна акция за кариерното насочване, обяснявайки изгодите от избора на специалността и опциите, които дава.

За следващ път ще покажем потребността от тази специалност на пазара на труда, съобщи шефът на инспектората към МОН Ваня Кастрева. Имаме доста обичаи с производители и бизнеса, само че в този случай не може да се похвалим с градивно партньорство. По думите ѝ интензивността на бизнеса липсва.

Не мога да влизам в елементи каква е повода от страна на бизнеса, с цел да не демонстрира заинтригуваност към тази специалност, само че напоследък всички ставаме очевидци на потребността от това да има квалифицирани фрагменти в сектора. Тя прикани работодателите да подадат ръка, с цел да стимулират бъдещите си експерти, а шефовете на гимназии да организират политики за кариерно насочване.

Мерките от страна на бизнеса биха били политики за осъществяване на дуална форма на образование, само че това съгласно Кастрева е отговорност, колкото тази на учебното заведение.

Постарали сме се да бъдем оптимално изобретателни в безспорна естетика с условията на нашите обществени сътрудници, с доста деен разговор сред нас, учебните заведения, бизнеса, с цел да можем да отговорим на потребностите на пазара на труда и в това време да дадем късмет за развиването на всяко столично дете, добави Кастрева. Според нея всичко зависи от това какви са настройките на родителите, с цел да могат да изберат дружно с децата си по какъв начин да продължат образованието в гимназиален стадий. Друга форма на консултиране на родителите е кариерният център към инспектората в София.

Центровете за професионална подготовка Кастрева дефинира като бърза писта за професионална преквалификация, защото основите на качествено и професионално обучение не могат да бъдат конфискувани от центрове за професионално образование. На територията на София има над 1000 центъра за професионално образование, където след надзор на качеството на образование са отнети към 400 лицензи, посочи Кастрева

Професионална гимназия " Хенри Форд " ще разчита на поддръжка и от страна на Столична община за разяснителна акция, с която посредством билбордове да бъдат рекламирани техническите специалности на гимназията. Мерките за разпространение на специалностите обаче са незадоволителни.

Два пъти годишно се организират и дни на отворените порти. Директорът добави, че със съдействието на компаниите се провеждат и дни на отворените порти в самите компании. Така родителите могат да получат информация за вероятностите за развиване и заплащането. Когато родителят е осведомен, съгласно Таньо Стойчев, този избор е доста по-точен по повод освен на това какво желае ученика, приключил главно обучение, само че и поради това, че родителите са наясно за бъдещето на своето дете.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР