„За Свети Методий, Глаголицата, Кирилицата и Българската азбука”. Това е

...
„За Свети Методий, Глаголицата, Кирилицата и Българската азбука”. Това е
Коментари Харесай

Филм за Свети Методий и създаването на азбуката ни връща векове назад във времето!

„ За Свети Методий, Глаголицата, Кирилицата и Българската азбука”. Това е заглавието на кино лентата за Свети Методий, който ни придвижва епохи обратно във времето, с цел да преосмислим на ново от къде е зародила българската писменост. Николай Акимов и Неди Джон Крос описаха повече за лентата.

„ Филмът е дебют на младата режисьорка Силвия Авдала и е изработен във връзка годишнина от гибелта и рождението на Св. Методиий. Беше пуснат конкурс за юбилеен филм, само че ние малко се забавихме. За сметка на това успяхме да наваксаме с качество. Тежкото беше, че имаше сложни възстановки. Ако би трябвало да определим жанра, то можем да кажем, че е документална драма, само че работи, като документален филм. Със сигурност не е исторически. Има интерес от чужбина. Смятаме да покажем кино лентата в градове, като Чикаго, Лос Анжелис, Лондон и др.”, съобщи Николай Акимов, ко-режисьор и сценарист на лентата.

„ Според мен, филмът е доста значим за България. Много същински филм. Режисьорът вкара доста сърце в него. Николай ме помоли да направя музиката, а аз от своя страна я направих с най-голямо удоволствие”, показа Неди Джон Крос, композитор на музиката за кино лентата.

Неди Джон Крос е прочут, и като режисьор на лентата за българския светец Дядо Добри „ Мълчаливият ангел “.

„ Според мен е значимо филмът за Методий да бъде гледан от хората. Вложихме цялата си сила в него. Интересен, значим и същински. Това е филмът. Нека всеки да направи преценка за себе си, откакто го изгледа “, приключи международно приетият композитор и режисьор Джон Крос.

Филмът е сниман в градове като Солун, Цариград, Нитра, Рим и други – градове, свързани с живота на славянския просветник и първи архиепископ. Лентата връща на дневен ред, въпроса за основаването на българската писменост.



Източник и видео: БГНЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР