За специалните поводи, за рожденните дни или просто защото обожавате

...
За специалните поводи, за рожденните дни или просто защото обожавате
Коментари Харесай

Шоколадова торта с череши

За специфичните мотиви, за рожденните дни или просто тъй като обожавате сладичко - пригответе най-сочната пролетна шоколадова торта с череши

Необходими Продукти

● брашно - 180 г
● захар - 150 г
● кафява захар - 125 г
● какао - 60 г
● бакпулвер - 1 и 1/4 ч.л.
● сода бикарбонат - 1 ч.л.
● сол - 1 щипка
● яйца - 2 бр.
● айран - 140 мл гъст
● олио - 75 мл
● кафе - 140 мл горещо

Първи Крем


● млечен шоколад - 125 г
● черен шоколад - 125 г
● течна сметана - 300 мл сладкарска
● жълтъци - 3 бр.
● белтъци - 3 бр.

Втори Крем


● маскарпоне - 250 г
● течна сметана - 200 мл
● пудра захар - 2 с.л.
● череши - 150 г нарязани

Начин на подготвяне

Започнете с приготвянето на шоколадовия крем. Загрейте сметаната без да завира и в нея начупете шоколадите. Разбърквайте до цялостното им разтопяване. Разбийте жълтъците на водна баня и ги прибавете на тънка бликам към топлия шоколад, само че не парещ.

Приберете сместа в ледник за 1час, като от време на време я разбърквате. Щом задоволително се е стегнала прибавете разрушените на сняг белтъци, бъркайки с шпатула до приемане на еднородна примес.

За крема с черешите разбийте за малко маскарпонето с пудрата захар. Отделно разбийте сметаната и последователно я прибавете към маскарпонето.

Разбъркайте с шпатула, като най-после добавите и нарязаните череши. Докато шоколадовият ганаш е в хладилника и стяга, направете блатовете. В купа смесете всички сухи съставки и разбъркайте добре.

Смесете яйцата, олиото, айрана, разбъркайте и ги прибавете към сухите съставки. Всичко се разбърква, като най-после се прибавя и горещото кафе. Разбъркайте още веднъж до приемане на хомогенна примес. Разделете сместа на три идентични елементи.

Застелете форма за торта с хартия за печене и намазнете леко стените. Формата, която използвах, беше с диаметър 2 6см. Изпечете три блата на три пъти. Печете в загрята фурна на 180 градуса. Блатовете се изпичат относително бързо за към 10 минути, само че проверявайте със суха съчка. Готовите блатове оставете изцяло да се охладят.

Във форма за торта сложете единия изцяло охладен блат и нанесете от шоколадовия крем. Покрийте с втория блат и сложете крема с череши. Сложете последния блат, притиснете леко с пръсти и покрийте с останалия шоколадов ганаш. Оставете в ледник за 1 нощ.

Украсата на шоколадовата торта е по избор. Аз използвах няколко череши.

Шоколадовата торта с череши е подготвена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР