За специалните моменти, за любимите хора, за миговете, които искаме

...
За специалните моменти, за любимите хора, за миговете, които искаме
Коментари Харесай

Торта Магнетен с малинова глазура

За специфичните моменти, за обичаните хора, за миговете, които желаеме да запомним вечно - торта Магнетен с малинова глазура

Необходими Продукти

Блат


● яйца - 5 бр.
● масло - 60 г
● захар - 120 г
● ванилия - 1 пакетче
● лимони - 1/2 бр., кората
● какао - 2 с.л.
● вода - 2 - 3 с.л. гореща
● брашно - 80 г

Крем


● жълтъци - 4 бр.
● прясно мляко - 1 литър
● захар - 12 с.л.
● брашно - 8 с.л.
● лимони - 1/2 бр., кората
● ванилия - 1 пакетче
● бял шоколад - 100 г
● черен шоколад - 100 г
● течна сметана - 100 мл

Малинова глазура


● малини - 200 г пресни или замразени
● захар - 100 г
● ром - 2 с.л.
● желатин - 1/2 с.л.
● вода - 1/2 кафена чаша

Сироп


● ром - 3 с.л.
● вода - 1/2 кафена чаша

Гриляж


● орехи - 50 г
● захар - 100 г

Още


● течна сметана - 100 мл за декорация

Начин на подготвяне

За блата яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разрушават на пяна с щипка сол, последователно се прибавя от захарта и се разрушава до момента в който стане на сняг и умерено може да обърнете купата, не би трябвало да пада.

Към тях се прибавят жълтъците, разтопеното масло, коричките от лимон и пресятото брашно. Разбърква се деликатно. Сместа се дели на две елементи, в едната се поставя авансово разтвореното какао в горещата вода, другата се оставя по този начин бяла.

В тавата от фурната се слага хартия за печене, в половината на тавата се изсипва бялата примес, в другата половина кафявата. Внимателно се заравнява и се пече на 170 градуса в авансово загрята фурна, към 15 минути. После се разрязва на 4 ленти по дължина.

За крема в тенджера с незалепващо покритие, където ще се вари кремът, се поставят захарта, брашното, лимоновите корички, ванилията. Налива се малко от прясното мляко и се разбърква добре до момента в който стане гладка примес, прибавят се жълтъците и още веднъж се разбърква.

Прибавя се останалото мляко и се поставя на сдържан котлон, като се разбърква непрестанно, до момента в който се сгъсти. Кремът се поставя в две купи, в едната се поставя белият начупен шоколад, в другата черният.

Разбърква се до момента в който се разтопят шоколадите. Отгоре се намазват с краве масло, с цел да не хващат кора и се оставят да изстинат, по-късно се разрушават за малко. После се разрушава сметаната и се разделя по равно в двата крема и се смесват добре.

За сиропа всичко се поставя на котлона за 1 минута и след това се охлажда.

За гриляжа в незалепваща тенджера се карамелизира захарта, след това се поставят орехите, разбърква се и се отстранява от котлона. Изсипва се незабавно върху намазнена тава и се охлажда. После се блендира или нарязва на по-едро.

За малиновата глазура малините се пасират и поставят със захарта и рома на котлона, до леко втвърдяване. Желатинът се смесва с водата и се оставя да набъбне, след това се разтопява на водна баня и се прибавя към малините, разбърква се.

Сглобяването - взима се лента от блата, сиропира се и се поставя от крема. Навива се на руло, изправя се и се поставя на поднос. Така се прави и с другите ленти, като се навиват около първата. Намазва се с крема отвред. Отстрани се панира с гриляжа. Сметаната за декорация се разрушава и се шприцоват розички от горната страна. По средата се излива малиновата глазура.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР