За спешно приемане на нов закон за водоснабдяването и канализацията

...
За спешно приемане на нов закон за водоснабдяването и канализацията
Коментари Харесай

Омбудсманът отправи апел за нов Закон за ВиК

За незабавно приемане на нов закон за водоснабдяването и канализацията се разгласи омбудсманът Диана Ковачева. Тя насочи апела си по време на аудиенция във Велико Търново, оповестява БНР.

По думите й в редица райони в страната загубите на питейна вода са над 85%, а жителите незаслужено заплащат за некачествена услуга. Ковачева упорства да бъдат въведени водни помощи за хората с ниски приходи .

Тя уточни, че най-честите проблеми, описвани в писмата на жителите до нея, са некачественото водоснабдяване и неналичието на питейна вода. Диана Ковачева и уточни, че всеобщо ВиК сдруженията в страната не ремонтират мрежата, макар че залагат това в бизнес проектите си.

Според омбудсманът има незабавна потребност от нов Закон за ВиК. Тя предлага да има ограничаване на общите загуби, които да се позволяват на сдруженията , тъй че те да бъдат принудени да си отстраняват повредите навреме.

" Когато получаваш непитейна вода от чешмата, да не плащаш като за чиста вода. Няма сега подобен механизъм по какъв начин да ви дефинират по-справедлива цена и това е отново със закона за ВиК ", сподели още Ковачева.

Общественият бранител посочи потребността от по-ефективен надзор от страна на страната към водоснабдителните сдружения .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР