За спешни мерки в здравеопазването и защита на работниците, МСП

...
За спешни мерки в здравеопазването и защита на работниците, МСП
Коментари Харесай

Станишев към левите премиери и лидери: Европа с нов Икономически план за възстановяване с акцент върху социалните мерки!

За незабавни ограничения в опазването на здравето и отбрана на служащите, МСП и бизнеса се оповестиха европейските социалисти. Те приветскваха зелената светлина за договаряния с Албания и Северна Македония и приканиха за поддръжка на двете страни в рецесията.
„ Европа се нуждае от нов Икономически проект за възобновяване, само че дано си извлечем поучения от рецесията през 2008-2009 година и този път да заложим на обществените ограничения. "

Това съобщи през днешния ден президентът на ПЕС в два видеоконферентни диалога – с левите министър председатели и с водачите на партиите-членки от ПЕС. Социалистите се оповестиха за взаимност и разискаха по какъв начин Европа би трябвало да се оправи с рецесията, провокирана от разпространяването на Covid-19. Във видеоразговора с министър председателите се включиха и първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, както и ръководителят на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Ираче Гарсия.

„ Светът е изправен пред рецесия с исторически размери. В момента сме по средата на първата фаза на борбата против covid-19, съсредоточена върху прекъсването на разпространяването на епидемията, спасяването на живота на тези в риск и поддържането на здравните системи. Ние сме в изключителна обстановка, при която спасяването на човешки животи е безспорен приоритет. Ясно е, че това е единствено първият стадий на рецесия, която ще има дълбоки и дълготрайни последствия. Тя връхлетя цяла Европа, само че нейното влияние може да бъде доста друго в обособените страни. "

Станишев акцентира, че приоритет са и непосредствените стопански и обществени последствия от рецесията. Подкрепа за служащи, изгубили своята работа; за дребните компании, които ще понесат големи загуби; поддръжка за самонаетите лица, останали без постоянен приход.

„ Да разгледаме дълготрайните аспекти. Опасявам се, че консерваторите и либералите ще упорстват всичко да си продължи постарому или даже по-лошо – ще се разгласят за още по-драстични ограничения за строги икономии, метод, който е потвърдено съдбовен за бързо и обществено уравновесено възобновяване. Така ще се задълбочат така и така големите неравенства на Стария континент. Вместо това, да засилим вложенията и фискалната еластичност за справяне с тази икономическа рецесия. Социалната отбрана е ниобходимо да бъде обезпечена за всички служащи, в това число тези, които работят на платформи, сезонните служащи, мигрантите и самонаетите. Те би трябвало да имат достъп до компенсации за безработица, обществено подкрепяне и обществени стратегии за претовареност. Всеки служащ да има право на заплатен отпуск по болест, а работницитие, заети при ексцентрични форми на претовареност също да бъдат предпазени при освобождение от страна на работодателя им. Време е за основаване и на Европейски фонд за презазстраховане против безработица за подкрепяне на тези, които са изгубили работата си, тъй че всички да бъдат част от икономическото възобновяване. ", акцентира президентът на ПЕС.

В свое писмо, изпратено по-рано тази седмица до министър председателите и до водачите на партиите-членки на ПЕС, Станишев упорства за изработването на Европейски стопански проект за възобновяване и на дълготрайна фискална рамка, която планува стратегия за напредък за идващите години.

В писмото си Станишев акцентира, че ЕЦБ би трябвало да поддържа самоуверен метод на правилото „ каквото е належащо " като усили програмата си за изкупуване на държавни облигации и подкрепя стопанските системи да порастват. " Да се ускори синергията сред Европейска инвестиционна банка и националните капиталови банки, с цел да насърчим и увеличим вложенията. Кредитните линии обаче няма да са задоволителни за цялостното превъзмогване на широкообхватния социално-икономически потрес от тази пандемия. Еврозоната се нуждае от фискален потенциал, тъй че директно да поддържа нашите жители и да възобнови стопанската система ни посредством безплатни средства и вложения. Съществуващите механизми за финансова помощ като Европейският механизъм за финансова непоклатимост и Европейският механизъм за непоклатимост би трябвало да бъдат задействани, тъй че да се обезпечи незабавна поддръжка с минимални разноски и без условия. Емитирането на еврооблигации е най-разумният вид за финансиране на дълготрайната тактика за възобновяване на Европа с минимални разноски. Това е ефикасно и стабилно решение за взаимна работа и подкрепяне на фамилиите и МСП, както и основен инструмент за осъществяване на нашите обещания към всички европейски жители. "

„ Вирусът не трябва да убие демокрацията ". С тези думи се обърна към сътрудниците си словенският социалист Деян Зидан. Той изрази угриженост, че не трябва да се позволява изключителната обстановка да се употребява за тъпчене на цивилен и човешки права, каквито опити към този момент се следят, в това число в Европа. Станишев акцентира, че ограниченията за битка с рецесията от Covid-19 никога не трябва да водят до усилване на властническите аспирации на някои водачи. Председателят на Народно събрание на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и Берталан Тот от Унгария също обърнаха особено внимание на този аспект.

Станишев и левите водачи приветстваха зелената светлина за присъединението на Албания и Северна Македония към Европейски Съюз и обявиха поддръжката си за стопански ограничения за двете страни по време на рецесията. Зоран Заев благодари на политическото семейство на европейската левица за поддръжката в сложния развой по пътя към това решение.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР