За спад с около метър на нивото на езерата в

...
За спад с около метър на нивото на езерата в
Коментари Харесай

Еколози алармират за драстичен спад на езерата в Шабла и Езерец

За спад с към метър на равнището на езерата в Шабла и Езерец сигнализират от Българското сдружение за отбрана на птиците.

Голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени, а тези места са основни за пребиваването на десетки типове водолюбиви птици, измежду които белоока потапница, дребен воден бик, алена чапла и други, предизвестяват от Българско дружество за защита на птиците.

Според сдружението фрапантният спад на равнището ще повлияе отрицателно и на ихтиофауната в двете езера, които губят обичайните си по-плитки места за мятане на хайвер.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда са обяснили, че изпускането е станало посредством п рокопаване на канал в пясъчните дюни и че за тази активност има публично позволение от РИОСВ-Варна. То било издадено по отношение на писмо на община Шабла във връзка наводнени пространства в резиденция " Шабла ".

Каналът е необятен 15-20 метра, което значи, че на процедура не е имало действителен надзор на приключването на езерата , показват от Българско дружество за защита на птиците и допълват, че все още този канал не е затворен и ландшафтът не е наведен в първичното си положение. Вместо това приключването е било прекратено по натурален път, защото водните равнища на езерата и на морето са се изравнили.

От Българско дружество за защита на птиците акцентират, че изпускането на водни маси от езерата опонира на задачата за оповестяване на предпазената околност и за запазване на предпазената зона за птици.

Пресушаването е било съпроводено и с опожаряване на огромна част от тръстиковите масиви в региона на Шабленското езеро, сигнализират от сдружението, акцентирайки, че мащабите на опожаряването са извънредно огромни. Паленето на масивите с водна и влаголюбива растителност е неразрешено , припомнят те.

Българско дружество за защита на птиците са изпратили формален сигнал до РИОСВ-Варна и Министерство на околната среда и водите и чака писмена информация по случая.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР