За снимката Раждането на една балерина (1966), Юрий Абрамочкин е

...
За снимката Раждането на една балерина (1966), Юрий Абрамочкин е
Коментари Харесай

Легендарният фотограф Юрий АБРАМОЧКИН и животът в снимки в СССР

За фотографията „ Раждането на една балерина " (1966), Юрий Абрамочкин е почетен с премията World Press Photo Golden Eye. Роден през 1936 година, той става фотограф напълно инцидентно. Когато е на 21 година, е нает на работа в московската строителна компания „ Мосстрой ". Там постоянно прави фотоси на скици и чертежи, а през 1957 година от „ Мосстрой " му оферират да запечата процеса по пренасяне на постройка в Москва. По-късно същата година, Абрамочкин е поканен за фотограф на Фестивала за младежи и студенти, а времето удостоверява, че е попаднал на пътя на своето предопределение. Много негови фрагменти основават лицето на класическа руска снимка. Абрамочкин запечатва за историята лицата на международни политически водачи и срещи на върха, и се старае постоянно да бъде на подобаващото място в подобаващото време.

„ Много обичам промеждутъчните фрагменти. Най-добрите фотоси на обществени персони постоянно се получават след протоколните пози, когато всички стартират да се държат естествено. Всъщност, не е нужно фотографът да се залавя за работа незабавно след запознанството си с индивида. Трябва да се прояви въздържаност, да се сътвори непринудена атмосфера, доверие, и чак тогава да стартират фотосите. А откакто те свършат, би трябвало да се разделите с индивида с положително и почитание ", споделя Абрамочкин.

Не единствено политическата сцена обаче въодушевява съветския фотограф. Неговият обектив постоянно е ориентиран към елементарните хора и техните нережисирани истории от всекидневието. Той е измежду първите фотожурналисти, които вкарват спонтанната снимка в специалността.

Следващите фотоси са от годините, когато Абрамочкин пътува из целия Съюз на съветските социалистически републики, създавайки същински шедьоври на документалната снимка.

 Екипаж „ Трима богатири ”, 1980 година

 Млада земя, 1962 година

 Раждането на една балерина, 1966 година

 Кратък закуска и учебни новости, Москва, 1965 година

 Рибари


Съветските авиоконструктори А. Н. Туполев и С. В. Ильюшин

 Ямал, 1964 година

 Под прицел

 Едита Пиеха във вихъра си

 Семеен ремонт на автомобила

 Двама

 Жени перат долни дрехи на реката

 Юрий Абрамочкин с Юрий Гагарин, 1961 год.

 Хлябът от нивите, 1964 година

 Джигити, Дагестан, 1968 година

 Лезгинка Махмуда Эсамбаева, Подножието на Грозни, 1971 година

 Леонид Илич Брежнев измежду пионерите

 Юрий Алексеевич Гагарин

 Опашка пред мавзолея, 1987 година

 Горбачов и Рейгън

 Boney M. на Червения площад, 1978 година

 Строим Москва

 Преселници, 1964 година

 Регулировчик, Москва, 1962 г.

 Юрий Абрамочкин

Снимки: cameralabs.org, FotoСфера

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР