За случай на засечена радиация в отпадъци, внасяни в страната

...
За случай на засечена радиация в отпадъци, внасяни в страната
Коментари Харесай

Имало ли е неотчетен внос на радиоактивен боклук в България?

За случай на засечена радиация в боклуци, внасяни в страната ни през пристанище " Варна – Запад " алармира консуматор в обществените мрежи. Потребителят твърди, че " отпадъците са от Италия, които се внасят с кораби, имат контракт за изгарянето им в един от заводите в Девня като гориво... Нооо, от дълго време се знае, че идват постоянно с нарушена опаковка, течащи, вонящи, а и до оня ден, може би и преди този момент, с рисково наличие ". Всъщност става въпрос за жена, която споделя, че мъжът ѝ работи като докер и той е открил радиоактивността с гайгеров брояч. Жената прибавя, че всички от промяната са наясно, само че си мълчат, тъй като ги е боязън за работата им.
Actualno.com потърси информация какви непознати боклуци внасяме, къде се изгарят, кой следи за тяхното наличие, какъв брой са случаите на засечени радиоактивни материали. С такива въпроси се обърнахме към Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР), Министерството на околната среда и водите (МОСВ), пристанище " Варна – Запад ", " Девня Цимент " АД и община Девня.
Отговорът от врата е, че в терминалите на " Пристанище Варна " ЕАД действат радиационни датчици за нивосигнализиране, които са част от системата на Групово дело " Гранична полиция ". В посочения интервал - преди към седмица, не са получени сигнали за регистрирани данни над нормите .
От пристанището прецизират също, че при определяне на повишени радиационни равнища се следва строга спешна процедура, включваща уединяване на товара на обособена площадка, където сетрифицирано дружество го обработва, обезврежда и утилизира за сметка на получателя/изпращача.
От врата споделят още, че през последните 30 дни в Пристанищен терминал " Варна - Запад " не е култивиран RDF товар. 
Пред Actualno.com кметът на Девня Свилен Шитов изясни, че в " Девня Цимент " не горят боклуци, а различно гориво. Самият той през 2014 година също бил обезпокоен от информация, че ще се горят боклуци в завода и отправил питане до Министерство на околната среда и водите. " Оказа се, че това е модифицирано и се употребява като гориво. В България са много компаниите, които употребяват такива горива и разрешенията им са издадени от Министерство на околната среда и водите ", сподели още той.
Все още няма отговор на въпросите ни от Министерство на околната среда и водите, Агенцията за нуклеарно контролиране и " Девня Цимент ". В момента, в който разполагаме с желаната информация, ще я публикуваме.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР