За следващия едногодишен период цената на електроенергията от АЕЦ Козлодуй

...
За следващия едногодишен период цената на електроенергията от АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли токът за домакинствата

За идващия едногодишен интервал цената на електрическата енергия от „ АЕЦ Козлодуй ” ще остане на практика непроменена.

На 1 юли няма да произнесем доста по-висока стойност. Средното изменение на цената на тока ще бъде към 2%. Това съобщи ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов по отношение на повишаването на електрическата енергия за семействата от 1 юли 2024 година, информира NOVA.

По думите му се акумулира напрежение, провокирано от изказвания на съответни лица.

Как да плащаме по-евтин ток

" В основата беше заявление за цена на тока от „ АЕЦ Козлодуй ”. Преди дни постъпи второ заявление от нуклеарната централа. Има съвсем цялостно съвпадане в поисканата цена. Миналата година АЕЦ-ът изиска 69,77 лв., а тази година - 69,14 лв.. След като се желае на практика една и съща цена, специалистите ни откриха, че няма никакво съображение КЕВР да се произнесе с покачване ", съобщи той.

 istock istock
Според него на база покриването на недостига във Фонд " Сигурност на Електроенерийната Система " ще почива и окончателното решение за цената на тока.

" Най-важни са прогнозите на тока от 1 юли 2024 година до 30 юли 2025 година Винаги КЕВР регистрира публичния интерес. Гражданите да не изпитват паника и терзание. Все още се правят калкулации от екипи на КЕВР и вършат разбор на вложенията, по тази причина за момента още не може да се пресметна точното изменение в цената ", добави Иван Иванов. 

По-рано през май министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи, че токът за бита ще нарастне с по-малко от 30% от 1 юли.

Токът нараства с по-малко от 30% от началото на юли

„ АЕЦ Козлодуй ” е отдръпнала ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско нарастване ”, добави той.

„ Булгаргаз ” също предложи по-слабо повишаване на природния газ през юни от в началото плануваните 11%. Корекцията ще бъде с 3% надолу, заяви изпълнителният шеф на компанията Веселин Синабов.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР