За следващата година е предвидено да бъдат инвестирани 140 млн.

...
За следващата година е предвидено да бъдат инвестирани 140 млн.
Коментари Харесай

Транспортният министър с важни новини за БДЖ

За идната година е планувано да бъдат вложени 140 млн. лева в преносим състав на Български държавни железници (БДЖ). Това сподели министърът на превоза Росен Желязков пред БТВ във връзка със сигнал за постоянни закъснения на влаковете сред София и Своге.

По думите на пострадали всяка вечер на пасажерите им се постанова да стоят на гарата над час и да чакат идването на влака. През последните три месеца това събитие е станало постоянно.

Желязков изясни, че повода за закъсненията са дефицит на тягов състав и вагони, както и на неприятна организация.

„ Това ще продължи доникъде на идната година – тогава ще приключат ремонтите и ще има доставка на влакове чартърен “, сподели транспортният министър и добави: „ Лошата организация обаче е по-сериозният проблем. Дружеството не можа да приготви документите за това 6 месеца, беше нает съветник, който го направи за три седмици “.

По думите му обаче има опозиция против смяна на процесите. „ Действията, които се подхващат са за носене на директна отговорност от двете сдружения – Товарни и Пътнически транспорти. Лично съм разпоредил на шефовете да бъдат в депата и да гледат какво се случва. До тази година доставката на аварийни елементи и наличностите се водеха на бележник “, сподели Желязков.

По думите му хоризонтът за промяна на БДЖ е 2024 година, когато изтича договорът с страната и поради събитието, че пазарът на пътническите транспорти се либерализира, всеки един от превозвачите в Европа ще има опция да влезе на българският пазар.

Желязков уточни, че сега дотацията на страната за БДЖ обезпечава 80% от приходите на сдружението. Той подсети за проекта на държавното управление да влага постъпленията от концесията на Летище София в БДЖ и уточни, че първичното заплащане за въпросната концесия е 550 млн. лева

Министърът на превоза сподели също, че има задвижен план за одълбочаване на варненското пристанище, с цел да могат да идват огромни кораби. „ Това не се прави поради ТЕЦ-Варна. Това не е за никой. Ние не вършим пристанище, а отваряме вратата към морето “, изясни Желязков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР