За скандала в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ),

...
За скандала в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ),
Коментари Харесай

Скандалът с българското гражданство: Защо чак сега?

За абсурда в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), която от дълго време е под контрола на Вътрешна македонска революционна организация, се знае най-малко от четири години. Но в този момент прокуратурата внезапно се задейства. Човек може да си намерения, че цялата акция има една цел: подчиняването на Каракачанов, написа Полина Паунова в коментар за Deutsche Welle .
Годината е 2014. Според следствие на прокуратурата, Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) е издала хиляди удостоверения за български генезис на албанци, косовари и македонци, без действителни доказателства за подобен генезис. Удостоверенията са нужни за натурализацията на чужденци на съображение български генезис, което е едно от условията за придобиване на български паспорт.

Резултатите от прокурорската инспекция бяха толкоз скандални, че единственото разумно пояснение за дейностите на ДАБЧ изглеждаше да е това: корупция. От 1500 тествани удостоверения за български генезис половината се оказаха издадени без каквито и да било доказателства, без значение от законовото условие да има най-малко един документ за прогресивен българин в родáта на претендента за поданство. В отговор на следствието служебният министър председател Георги Близнашки мигновено уволни краткотрайния началник на ДАБЧ Йордан Янев.
Сигналът до прокуратурата е квалифициран от някогашната шефка на дирекция “Българско гражданство” в Министерството на правораздаването Катя Матева. В резултат сред 2014 и 2016 година са прекъснати над 7000 преписки за натурализация. Когато Екатерина Захариева (ГЕРБ) поема поста министър на правораздаването, тя застава зад служителката си и афишира, че търговията с българско поданство е неприемлива. По-късно Вътрешна македонска революционна организация (които поддържат кабинета „ Борисов 2 " ) ясно демонстрират какво желаят: в декларация от парламентарната естрада упорстват за уволнението на Катя Матева. Малко по-късно тя получава разпореждане да приготви за преразглеждане всички над 7 000 стопирани преписки.
През януари предходната година казусът е разказан в журналистическо следствие на „ Медиапул ". Два месеца по-късно Министерството на правораздаването декларира, че ще пресече търговията с българско поданство. Междувременно по тематиката пишат разнообразни медии, измежду които вестниците „ Сега " и „ Капитал ".

Днес годината към този момент е 2018. От Движение за права и свободи афишират, че ще предизвикват анкетна комисия в Народното събрание, която да се занимае точно с това - търговията с българско поданство. Но всички тези инициативи остават спорадични, наподобяват без продължение, а властта все едно не чува, че по тематиката се приказва. Прокуратурата пък като че ли не помни за инспекцията си от 2014 година.
Междувременно държавното управление от дълго време се е сменило, а водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов е предложил Петър Харалампиев за началник на ДАБЧ. Всичко си върви постарому. До тази седмица, когато се стига до шумната акция в Агенцията за българите в чужбина. Харалампиев е задържан, а обществените обвинявания са точно за търговия с българско поданство.
Вследствие се разиграва водевилен сюжет: повтарят се всички тези обвинявания, разследвани преди този момент от редица медии, само че останали без публичен отзив. И защото връзките сред Вътрешна македонска революционна организация и Агенцията са забележими и проследими в годините обратно, вицепремиерът и водач на партията Красимир Каракачанов мелодраматично заплашва, че ще се гръмне, в случай че бъде потвърдена корупция, въвличаща групировката му в абсурда.

Случаят може и да Ви наподобява чудноват, само че в действителност е напълно нормален за родната реалност, в която централна роля има държавното обвиняване. За да се разбере въпросът с “внезапно избухналния” скандал с българското поданство, за който е ясно е, че съществува най-малко от четири години, би трябвало да се обърне внимание на политическия подтекст. А той, несъмнено, е обвързван с вълшебната думичка „ непоклатимост ". Иронията е, че тази непоклатимост, която тресе цялата страна, сега зависи напълно от „ Обединените патриоти ". И по тази причина те би трябвало да бъдат подчинени, като достъпът до власт (който в България май към този момент се е трансформирал в синоним на корупция) не е задоволителен.
Само преди седмица точно водачът на Вътрешна македонска революционна организация изигра посредническа роля, с цел да резервира ръководството след следващия скандал, сътворен от „ Патриотите " - става дума за срамното изявление на сътрудника му вицепремиер Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. Малко по-отдавна пък Каракачанов игра ролята на “синя каска” в разрива сред Симеонов и Сидеров. А наред с всичко във военното министерство стои на дневен ред милиарден масраф за армейско съоръжение.
Затова във Вътрешна македонска революционна организация би трябвало да знаят, че е належащо да работят в полза на стабилността. Трябва да знаят също по този начин, че в случай че не работят устойчиво, стабилността на ръководството ще се стовари върху партията и водача ѝ. Защото както едно следствие може да се бави четири години, по този начин може и внезапно да стигне до уличаващи доказателства, нали по този начин?

Случаят с българското поданство е на път да се трансформира в христоматиен за всички тези описвани нееднократно следствия, с протакането на които държавното обвиняване държи в послушание редица политици. За подобен образец на най-високо равнище може да се одобри и онази съвсем комична преживелица със суджука, който трябвало да стигне до премиера Борисов. Ами в случай че един ден, след четири години да вземем за пример, следствието покаже, че суджукът в действителност е дошъл?
Така че проблемите в проблема “Българско гражданство” са най-малко два. Първият: самата търговия с българско поданство, за която се написа и приказва от години и която удостоверява съмнението, че корупцията е просмукала всички равнища на българската държавност. И вторият: репресивният уред, който не просто взима заложници, а напряко внедрява свои “подчинени” във властта, с цел да работят по този начин, както е нужно за запазване на стабилността.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР