За широк обществен дебат по въпроса за финансирането на политическите

...
За широк обществен дебат по въпроса за финансирането на политическите
Коментари Харесай

Шефът на Сметната палата настоя за широк обществен дебат по въпроса за финансирането на политическите партии

За необятен публичен спор по въпроса за финансирането на политическите партии настоя ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков.

Той взе участие в кръгла маса на тематика "Ефективност на обществените разноски ", проведена от Фискалния съвет на България. Пред публицисти Цветков разяснява, че Сметната палата няма по какъв начин да предложи финансирането на партиите да бъде в настрана перо на бюджета. Досега партийното финансиране е в общия раздел за разноските в държавния бюджет. Цветков настоя да се организира спор по тази тематика, с цел да се вземат верните решения.

Той разяснява, че от Сметната палата към този момент са предложили промени в Закона за политическите партии, където сходно на наредбите в Изборния кодекс, да се уточнят кои са допустимите разноски за една партия. Цветков отклони въпросите за готвените промени в размера на партийната дотация на един лев като посочи, че това е "изцяло в пълномощията на българския парламент ". "Те би трябвало да преценяват дали да се понижи, дали да се усили. Сметната палата няма такива функционалности ", сподели още той. По думите му Сметната палата не прави одит във връзка с отпусканата държавна дотация, а одити на обособените партии. Затова е приемала индикаторите, заложени в бюджета като даденост и нямала пълномощията да ревизира процеса на правене на тези индикатори.

На въпрос по какъв начин след толкоз одити през годините не са забелязали, че вместо 11 лева партиите получават по 13 лева на глас, Цветков разяснява, че конституционното пълномощие на Сметната палата включва надзор върху доклада за осъществяването на бюджета, а не върху правенето му. "Нямаме пълномощия да проверим правенето на бюджета ", сподели в тази връзка Цветан Цветков.

Според него преди 10-15 години отчетността на политическите партии не е била на положително равнище, само че през последните 10 години отчетността им доста се е подобрила. "Следствие на систематичните одити, които прави Сметната палата върху активността на политическите партии - прозрачността се усъвършенства ", изясни Цветков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР