За шестте месеца на годината са издадени с около 20

...
За шестте месеца на годината са издадени с около 20
Коментари Харесай

ГИТ издала с близо 20% повече разрешения за работа на непълнолетни

За шестте месеца на годината са издадени с към 20 % повече позволения за работа на малолетни лица по отношение на същия интервал на 2017 година
Това оповестиха от пресцентъра на ИА "Главна ревизия по труда ". Дадените позволения през 2018 година са 3733, от които 74 са за лица, ненавършили 16 година Отказите са 59 броя, пет от тях за ненавършили 16 година За същия интервал на 2017 година разрешенията са били 3124 (46 броя от тях са за ненавършили 16 г.), а отводите - 51(за ненавършили 16 година също 5). Като страна по разнообразни интернационалните контракти, България е поела ангажимент да пази децата от трудова употреба и да сътвори специфична протекция за малолетните служащи, заради което е въведен и разрешителният режим при постъпването им на работа. Процедурата за издаване на позволение е оптимално облекчена. Искането се декларира от работодателя, който ще наема малолетното лице, въз основата на едвам седем документа. Два от тях се обезпечават от търсещите работа - здравно удостоверение за всички, а за лицата, които нямат 16 година и работят в образователно време - проект на образователните занятия. Дирекция "Инспекция по труда " по седалище на местонахождението на работното място, където се подава настояването, се произнася до седем работни дни, само че в множеството случаи и по-рано даже и в пика на подаване на настояванията - към началото на лятната почивка, когато в дирекциите с морски курорти дневно идват по повече от 100 броя.
Цялата процедура, както и формуляр за искане за позволение за наемане на малолетно лице, е оповестена на уеб страницата на ГИТ, в рубриката "Административно обслужване ", подрубрика "Формуляри ". Исканията могат да се подават както по електронен път, по този начин и на място в дирекциите "Инспекция по труда " по местоположение на работното място.
Освен позволителен режим, законодателят е въвел още отбрани за труда на малолетните лица. Техният работен ден е 7-часов. Забранено е те да поставят ексклузивен труд, както и нощен (от 22 ч. до 6 ч. за ненавършили 18 година и от 20 ч. до 6 ч. за ненавършили 16 г.) Предвиденият за тях отпуск е продължен на 26 дни. Наемането на малолетни без позволение от Инспекцията по труда е криминализирано действие и контролните органи на Агенцията алармират прокуратурата. За първото полугодие на 2018 година са подадени седем такива сигнала до прокуратурата, а през 2017 година те са били шест броя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР