За шест години от рудата се очаква да бъдат произведени

...
За шест години от рудата се очаква да бъдат произведени
Коментари Харесай

Нов златодобивен проект ще донесе близо 100 млн. долара печалба

За шест години от рудата се чака да бъдат създадени 365 хиляди тр.у. злато доре

© Надежда Чипева Още по тематиката
Канадската Mundoro приготвя продажбата на оловно-цинковия си план край Кърджали

Неназованият покупател ще организира лични сондажи преди подписване на договорката
14 май 2018
Рудодобивът дава опция за развиване на районите с запаси

Мит е, че минното дело пречи на земеделието и туризма
17 мар 2017
" Горубсо-Кърджали " ще добива злато от още едно находище

Правителството утвърди три концесии и няколко позволения за прочуване на потребни изкопаеми
18 яну 2017 Общо 129 мнл. канадски $ (99 млн. щатски долара) облага ще донесе създаването на златодобивния план " Розино " край Кърджали. Това излиза наяве от предварителната икономическа оценка, направена от канадската компания Velocity Minerals, която е сътрудник на " Горубсо - Кърджали ". Според съглашението сред двете сдружения в околните седмици цялостният отчет ще бъде възложен на българската компания, с което Velocity ще придобие 70% от новия план.

Най-малко шест години

Предварителната икономическа оценка е направена на база упования находището да бъде разработвано по открит прийом. Рудата ще бъде преработвана на два стадия - до концентрат в обогатителна фабрика на мястото на добива и следваща преправка във фабриката на " Горубсо - Кърджали " в града, който се намира на 85 км. Крайният артикул ще бъде злато доре.

Финансовият модел демонстрира, че чистата сегашна стойност на плана, т.е. цената, която ще сътвори инвестицията, е в размер на 129 млн. канадски $. Вътрешната норма на възвращаемост се чака да бъде 33.1%. Годишно от находището ще се създават 65 хиляди тр.у. злато, като оптималното годишно произвеждане може да доближи 78 хиляди тр.у. Капиталовите разноски ще бъдат в размер на 97.6 млн. канадски $. Изчисленията са направени при упования мината да работи шест години, като за целия интервал ще бъдат създадени общо 365 хиляди тр.у. злато доре. Според Velocity обаче в региона на " Розино " има забележителен капацитет да бъдат открити спомагателни ресурси, което ще удължи живота на плана.

Сателитни залежи

Участък " Розино " е част от площта " Тинтява ". Правата за изследване бяха предоставени през предходната година за период от три години на сдружението " Тинтява експлорейшън ", чийто едноличен притежател е " Горубсо - Кърджали ". Самата " Тинтява експлорейшън " е записана през 2017 година с 50 хиляди лева капитал и предмет на активност търсене, изследване, рандеман и преправка на полиметални руди.

Канадската Velocity има извънредно право да придобие 70% от плана " Тинтява ", откакто даде на притежателя " Горубсо - Кърджали " отчета за предварителна икономическа оценка, което се чака да стане в околните седмици. Работата по " Розино " съставлява значима първа стъпка от тактиката на Velocity за изследване и създаване на голям брой сателитни залежи и преработката на суровината в завода на " Горубсо " в Кърджали, показват от канадската компания. Дружеството сега завършва процедурите по дю дилиджънс на други площи в региона с желание да получи 70% от тях посредством спомагателни съглашения с българския сътрудник.

Мажоритарен притежател на " Горубсо - Кърджали " с 89.35% е сдружението " Галенит ", в което от своя страна 50.53% държи изпълнителният шеф и на двете предприятия Живка Ковачева. Останалите акции също са разпределени сред физически лица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР