За сезон 2021 ще разчитаме на българите, предвид очакванията за

...
За сезон 2021 ще разчитаме на българите, предвид очакванията за
Коментари Харесай

Българите ще трябва да спасяват туризма и догодина

За сезон 2021 ще разчитаме на българите, поради упованията за нови вероятни ограничавания. През годините вътрешният пазар беше подценяван, само че в този момент се вижда, че той има огромен капацитет, съобщи вицепремиерът и туристически министър Марияна Николова.

От септември ще стартира работа съвещателен съвет под мое управление, който ще създаде екшън проект с съответни действия за подготовка на идната година, разгласи още тя на среща с представители на локалната власт и туристическия бизнес във Велико Търново.

Вицепремиерът Николова посочи, че в консултативния съвет ще има представители както на сектора и научната общественост, по този начин и на Националното съдружие на общините в Република България. В полемиката, проведена от кмета на града Даниел Панов, участваха регионалният шеф проф. доктор Любомира Попова и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Всяка година туризмът в общината отбелязваше растеж сред 11 и 16 на 100, заяви Панов. И разяснява, че все още не могат да се дават прогнози поради обстановката, само че би трябвало да запазим всичко, градено с години. Кризата нанесе вреди върху всички, само че аз съм оптимист и имам вяра, че идната година няма да е по този начин, добави още кметът на Велико Търново. В последните години българите развиха своята просвета на пътувания и Велико Търново е обичан и посещаван от тях град, уточни проф. Попова.

Данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) демонстрират, че от началото на годината до 30 август 2020 година в област Велико Търново са пренощували над 74 хиляди туристи, заяви министър Николова. Основната част от тях над 50 хиляди са отседнали в община Велико Търново, близо 17 хиляди в община Елена, а към 7 хиляди в останалите общини в региона.

Тема на диалозите бе рекламата на туризма на локално и национално равнище. Кметът осведоми, че има квалифициран клип за разпространение на уикенд туризма в района. Вицепремиерът моли той да бъде възложен и на Министерството на туризма, с цел да бъде включен в институционалните онлайн канали и разпространяван в обществените мрежи. Министърът напомни и за самодейността с екскурзоводите за правене на три минутни клипове, на малко известни обекти, в които те описват за тях и се излъчват като послания в обществените мрежи.

Представителите на бранша сложиха въпрос за поощряване на професионалното образование в туризма и вложения в подготовка на работещите в сектора. Според тях това ще способства за повишение на общото качество на услугите в бранша.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР