За сериозен екологичен проблем алармират природозащитници. Открити са мъртви два

...
За сериозен екологичен проблем алармират природозащитници. Открити са мъртви два
Коментари Харесай

Откриха трупове на бели лешояди от Врачанския Балкан, подозират, че са отровени

За сериозен екологичен проблем сигнализират природозащитници. Открити са мъртви два бели лешояда от колониите на естествен парк "Врачански Балкан " и един скален орел. Предполага се, че птиците са отровени, както и че броят на умрелите лешояди ще се окаже доста по-голям. В момента полицията прави оглед на терен, като в акцията взе участие и куче на Българското сдружение за отбрана на птиците, което е особено подготвено за разкриване на токсини. Умрелите птици са открити в региона на Своге. За гибелта им природозащитниците научават от GPS предавателите на два от белоглавите лешояди. Предполага се, че птиците са отровени, изясни Емилиян Стойнов от Фонда за дивата флора и фауна.
"Имаме няколко птици с GPS предаватели, с които следим къде вървят, с какво се хранят, какво вършат. Вчера две от тези птици са кацнали в региона на село Бов, малко по-късно падат в неестествени за тях места - в дълбоки дайрета, едната е до село Церево, а другата до село Бов. Това ни навежда на мисълта, че нещо не е наред с тези птици и сътрудник отива на терен да ревизира там, където са се хранили, какво се случва. На това място, където са се хранили, са открити починал скален орел и мъртвец на теле. Това навежда на мисълта, че е въпрос на отравяне. Телето евентуално е употребена като стръв, поставена е някаква отрова, и птиците, които са се хранили от него, са умрели ", разяснява той.
Природозащитниците чакат да бъдат открити още мъртви птици, тъй като белоглавите лешояди се движат и хранят в групи. Възможно е най-малко още 10 -15 птици да са погълнали от отровата.
"Почти обезпечено става дума за повече белоглави, които може би последователно ще излязат. Защото едната птица е паднала на 3 км паднала от примамката, а другата на 6 км. Поемат храната с отровата, придвижват се ненапълно и падат. Вероятно ще излязат повече птици, тъй като белоглавите лешояди се хранят групово. Това е сериозен екологичен проблем, защото лешоядите имат ролята да "почистват " труповете на животни от природата. Но те са подложени и на такива закани ", съобщи Стойнев.
В случай на открити трупове на птиците от страна на минувачи или туристи, би трябвало неотложно да се подаде сигнал на 112 или на локалната полиция.
В момента органите на реда извършватт оглед на терен. В акцията взе участие и кучето на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) е особено подготвено да открива токсини. По- късно през днешния ден се чака повече информация по случая.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР