За седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската

...
За седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската
Коментари Харесай

БАБХ извърши близо 600 проверки по морето и 3 пъти повече в страната

За седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската организация по сигурност на храните направиха 2326 инспекции, 580 от които по българското Черноморие. Вследствие на инспекциите по морето са издадени 60 наставления, формирани са 22 Акта за определяне на административно нарушаване.

Възбранени и ориентирани за заличаване са близо 260 кг. месо, месни и млечни артикули, над 14 кг. готвени ястия с изминал период на валидност, над 25 кг. рибни артикули, 94 яйца и близо 77 кг. храни от неживотински генезис. С прекратена активност са 8 обекта на територията на град Варна.

7 от тях са за неприятно хигиенично положение и погрешно предпазване на храни и 1 обект е бил без регистрация по смисъла на Закона за храните. В резултат на инспекциите в останалите области на страната са издадени 119 Предписания и са формирани 31 Акта.

Възбранени и ориентирани за заличаване са над 627 кг. месо, месни и млечни артикули, 11 кг. рибни артикули, 94 яйца и близо 69 кг. храни от неживотински генезис.

Най-често установените несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за ръководство на сигурността на храните, несъответствия по сграден фонд и съоръжение или неприятно хигиенично положение в обектите. Констатирано е също и предложение на храни с изминал период на валидност, погрешно предпазване на храни, пропуски в етикетирането и осъществяване на неразрешена съгласно удостоверението за регистрация на обекта активност или обект без регистрация по смисъла на чл.12 от ЗХ, както и персонални здравни книжки с изминал период на годност. През миналата седмица са осъществени 50 инспекции на кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни.

Издадено е едно наставление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР