За седма поредна година средиземноморският стил на хранене печели титлата

...
За седма поредна година средиземноморският стил на хранене печели титлата
Коментари Харесай

Коя е най-добрата диета за 2024 г.?

За седма поредна година средиземноморският жанр на хранене печели купата за най-хубав повсеместен режим съгласно класацията за 2024 година, оповестена от U.S. News & World Report, написа Си Ен Ен.

Средиземноморската диета се класира преди всичко и в категориите най-лесна за съблюдаване диета, най-хубав фамилен режим, най-хубава диета за здравословно хранене и най-хубава диета при диабет, проблеми с костите и ставите и здравословно хранене за сърцето, се споделя в отчета.

Яйчният жълтък е с високо наличие на мазнини и холестерол

Диетата DASH (диетични подходи за прекъсване на хипертонията) завоюва второто място, а диетата MIND (средиземноморско-даш намеса за невродегенеративно забавяне) зае третото място в листата с 30 диети. Последната е основана особено да се бори против заболяването на Алцхаймер и други мозъчни болести.

Снимка: iStock

И трите най-хубави режима са на растителна основа, с акцент върху плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите храни, боба и семената.

Комитетът по награждаването, формиран от 43 специалисти по хранене, за първи път оцени веганската диета, която завоюва трето място в категорията „ Най-добри растителни диети “.

Всичко, което виждаме в Инстаграм, е една заблуда. Това е непостижимо за огромна част от хората. За да наподобяват по този начин, животът им би трябвало да е отдаден на това, изясни Страхил Иванов

Сред другите новооценени диети за 2024 година са диетата на Дюкан, тази на Herbalife Nutrition (29 от 30 диети); HMR (Health Management Resources) (21 от 30 диети) и нейната сестринска марка Profile Plan (19 от 30 диети); и диетата Plantstrong (преди Engine 2), която зае 15-о място в категорията за най-хубава обща диета.

 „ U.S. News прави работа за своите консуматори, събирайки информация от национално приети медицински и хранителни специалисти, с цел да дефинира кои диети се издигат на върха във връзка с пълнотата на питателните артикули, лекотата на съблюдаване и насърчаването на здравословния метод на живот в дълготраен проект “, добави Гретел Шулер, ръководещ редактор на отдел „ Здраве “ в U.S. News & World Report.

Какво съставлява средиземноморският жанр на хранене ?

Проучванията демонстрират, че средиземноморската диета може да понижи риска от диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, меланхолия и рак на гърдата. Планът за хранене, който е по-скоро жанр на хранене, в сравнение с лимитирана диета, е обвързван и с по-здрави кости, по-здраво сърце и по-дълъг живот.

Снимка: iStock

Режимът се състои от елементарни растителни ястия, като по-голямата част от всяко хранене е съсредоточена върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, фасул и семена, малко ядки и мощен акцент върху зехтина. Мазнини, разнообразни от зехтин, като масло, се употребяват рядко, в случай че въобще се употребяват, а захарта и рафинираните храни са непокътнати за специфични случаи.

Червеното месо се употребява спестовно, нормално единствено за овкусяване на ястията. Насърчава се потреблението на здравословна мазна риба, която съдържа омега-3 мастни киселини, а яйцата, млечните артикули и птиците се употребяват в доста по-малки порции, в сравнение с при обичайна западна диета.

Социалното другарство по време на хранене и физическите извършения са съществени детайли на средиземноморския жанр на хранене. Промените в метода на живот, които са част от диетата, включват хранене с другари и фамилията, другарство по време на хранене, умишлено изразходване на обичани храни и умишлено придвижване и извършения.

Класирана на последно място от специалистите

Снимка: iStock

Последното място в листата на 30-те най-хубави цялостни диети зае диетата със сурова храна, която предлага да се употребява храна, която не е „ сготвена, обработена, микровълнова, облъчена, генно модифицирана или изложена на пестициди или хербициди “, се споделя в отчета.

Макар че тези качества на храната могат да наподобяват здравословни, режимът е прекомерно рестриктивен от позиция на храненето и може да е рисков за някои хора, съгласно уеб страницата U.S. News & World Report. Всъщност готвенето на някои храни „ дава опция за по-голямо многообразие и усилва приема на протеини и други съществени хранителни субстанции “, споделя доктор Ванита Рахман, доктор по вътрешни заболявания и шеф на клиниката в Медицински център „ Барнард “ във Вашингтон.

„ Най-безопасният и здравословен метод да се наслаждавате на сурови храни е като част от пълноценна растителна диета, богата на сурови плодове и зеленчуци, както и на варени леща, фасул, зърнени храни и зеленчуци “, съобщи Рахман в оценката на уеб страницата.

Снимка: iStock

Според отчета известната кето диета е на 25-о място в общата ранглиста, само че заема първото място в категорията за най-хубаво бързо намаляване. Експертите обаче настояват, че диетата, която изисква ограничение на въглехидратите до към 20 дневно, е прекомерно строга мярка, с цел да се съблюдава дълго време.

„ Виждам доста хора, които стартират да одобряват кето, когато желаят да отслабнат, и по-късно се отхвърлят от него, когато към този момент не могат да го вършат. Тази диета е сложна за съблюдаване и доста хора в действителност не съблюдават кето диета, а диета с ниско наличие на въглехидрати “, споделя записаният диетолог и участник в полемиката Аманда Сауседа в оценка на уеб страницата U.S. News & World Report.

Хората със сърдечни, чернодробни и бъбречни болести и някои типове рак не би трябвало да се подлагат на диетата, се отбелязва още в отчета. Децата, на които лекарят не е споделил да отслабнат, бременните и спортистите с висока физическа интензивност също не би трябвало да се подлагат на кето диета.

Преглед на проучванията от 2023 година откри опасения, че оставането на кето диета за повече от две години може да докара до утежняване на когнитивните качества, хранителни дефицити, камъни в бъбреците, сърдечни болести и загуба на мускулна маса.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР