За седма поредна година случаите на дискриминация в английския футбол

...
За седма поредна година случаите на дискриминация в английския футбол
Коментари Харесай

Случаите на расизъм в английския футбол са се увеличили рязко

За седма поредна година случаите на дискриминация в британския футбол са се нараснали, демонстрира отчетът на организацията Kick It Out. Инцидентите за сезон 2018-19 са 422, като растежът по отношение на година по-рано е 32%.

Най-чести са случаите на расизъм. Те са 274, като нарастването им е с цели 43%. В изследването са включени случаи на обиди освен на стадиона, само че и в обществените мрежи.

Драстично скача и дискриминирането на расова основа, която включва ислямофобия и антисемитизъм. Тези случаи са 63, като нарастването по отношение на предходния регистриран интервал е 75%.

Проявите на сексизъм също бележат растеж от 61 на 68, а дискриминирането във връзка с физически недъзи понижава от 15 на девет.

" Футболът отразява обществото, което го играе и гледа, като за жал данните не изненадват. Фактът, че случаите на расизъм се усилват с 43% ясно демонстрира огромната работа, които всички във футбола би трябвало да свършат. През 2019 година би трябвало да се запитаме какво можем да създадем по-добре и какво не работи ", заключи Ройсин Ууд, шефът на Kick It Out.

През предишния сезон зачестиха случаите на расизъм от страна на почитателите към футболистите. Играчите на " Манчестър сити " и " Арсенал " Рахим Стърлинг и Пиер-Емерик Обамеянг се озоваха с центъра на обиди, като против габонеца беше хвърлена бананова кора в мача с " Челси ".

Голяма част от последователите поддържаха ограничения за справяне с расизма. В изследване на Kick It Out, в което участваха 27 000 ентусиасти от 38 страни, 60% от интервюираните поддържат наказване с лишаване на точки на тимовете. Повече от половината декларират, че са били очевидци на расистки прояви.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР