За седма поредна година международният фестивал “Кулинарното наследство на Тракия”

...
За седма поредна година международният фестивал “Кулинарното наследство на Тракия”
Коментари Харесай

За седма поредна година в Ивайловград се проведе кулинарния фестивал

За седма поредна година интернационалният фестивал “Кулинарното завещание на Тракия” сподели поминъка, традициите и занаятите в Ивайловград.
Събитието събра стотици гости и посетители от цяла България, а и не само… представители от Р. Франция и Р. Гърция също се включиха в кулинарния фестивал с забавни за техните страни специалитети. Посетителите можеха да опитат от множеството вкусни гозби, тестени произведения, сочни смокини, фурми и нарове, присъщи за района, мед, вино, сладка, билки и подправки, както и извънредно вкусния ивайловградски тахан. А в жегата гостите имаха опцията да се разхладят със свежа мента, сок от бъз, сок от дренки, лимонада и бърканица.
Едновременно с кулинарния фестивал приложници, художници и майстори на остарели занаяти демонстрираха своите умения и познания пред очите на посетителите. Грънчар, кошничар, художници, арт-работилници бяха единствено дребна част от заниманията, готови за децата в този ден.

Кулинарното ревю, демонстрациите и представянето на занаятите бе следено от комисията в състав Шеф Андре Токев – ловецът на храна, създател на Българската асоциация на професионалните готвачи и жури в Masterchef България, Людмил Каравасилев – представител на Метро България, които бяха и спонсори на самия фестивал, Емил Върбанов – основен специалист към Национален фонд „ Култура, Камелия Чолакова – представител на читалищно съдружие, и Златка Шереметова – ръководител на инициативния комитет на локалната общественост.
Комисията дефинира и огромните спечелили от тазгодишната кулинарна конкуренция:
В категория „ Занаяти и приложни действия – показване на обичаен занаят” завоюва Станко Киров, кошничар от гр. Българово; Категория „ Представяне на модерно изкуство” – Николай Гърков, ваятел от гр. Кърджали. ; Категория „ Обредно тестено изделие” – с. Гугутка. ; Категория „ Традиционно ядене с достоверна рецепта” – с. Орешино. ; Категория „ Биопродукт” – с. Куртово Конаре. ; Категория „ С усет и аромат на южни плодове” – с. Покрован. ; Категория „ Жител на света” – побратимения град Лонго, Република Франция. ; Категория „ Визуално завършен щанд” – с. Ламбух. ; Награда за изцяло показване – с. Свирачи. ; Награда за „ Баш – занаятчия на фестивала” – с. Драбишна. ; Награда на „ Метро” получиха с. Белополяне за тяхното домашно приготвено крема сирене. Медали за показване на обичаен поминък се присъдиха на Филка Стамболова и Димитрина Колева, а медали за интензивно присъединяване със модерно приложно изкуство във всички издания на фестивала се присъдиха на Станка Николова и Стайка Манолчина.

Kметът на Община Ивайловград госпожа Диана Овчарова показа, че е щастлива от обстоятелството, че в продължение на седем години съумяваме сполучливо да работим дружно в посока опазване на традициите, с което подкрепяме и популяризирането на нашия прелестен ивайловградски край. Г-жа Овчарова благодари на всички участници във фестивала за труда, силата и духа, който носят в себе си и който способства за специфичното чувство в този ден, на този празник. Кметът на община Ивайловград персонално връчи премия на с. Куртово Конаре за присъединяване им във фестивала „ Кулинарното Наследство на Тракия”.
Официален посетител на фестивала бе регионалният шеф на област Кърджали господин Никола Чанев. „ Сърцето ми се изпълва с горделивост като потомък на тракийски и малоазийски българи, тъй като вие съхранихте традициите, благосъстоянието на фолклора и кухнята.” – показа господин Чанев пред ивайловградската аудитория.
Фестивалът приключи с превъзходен театър на отбор „ Тракия”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР