За седма по ред година археолози извършват разкопки на километър

...
За седма по ред година археолози извършват разкопки на километър
Коментари Харесай

Продължават разкопките на античния град Рациария край Видин

За седма по ред година археолози правят разкопки на километър от видинското село Арчар, в центъра на античния град Рациария. Финансирането е от Министерството на културата. Проучва се и различен обект в самото обитаемо място, където са открити храм на римската богиня Диана и раннохристиянски некропол. Преди години Рациария се трансформира в знак на иманярски разрушения, поради разкопаването там с верижни машини.

В Рациария, която в миналото била столица на римска провинция, всяка година археолозите разкриват десетки зидове и квадратни метри от улици.
Доц. Здравко Димитров: Продължаваме изследването на централния бранш на столицата на Крайбрежна Дакия - Рациария, което е в действителност една голяма постройка на север от резиденцията на провинциалния шеф и приключваме изследването от южната страна на късно античната баня, разкрита още 2013-та, 2014-та година, която е най-добре, по този начин най-високо непокътнатият архитектурен комплекс в римския град.
Центърът на античния град скоро може да е музей навън.
Доц. доктор Здравко Димитров: До година ще стартира реставрацията на резиденцията на Рациария, която е разкрита още преди повече от 30 години и се нуждае от едно възобновяване и запазване.
Разкопките в самото село Арчар потвърждават, че там е имало храм на римската богиня Диана.
Доц. доктор Иво Топалилов: Освен тази огромна постройка, откриваме остатъци от двор, който е бил към нея, по този начин наречения теменос. След хунското настъпление градът се свива, този бранш е зарязан и мястото се покрива от ранно християнски некропол.
След разкопките на терен работата за археолозите продължава с разбори на находките.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР