За седем месеца гражданите и бизнеса са платили 1 милиарда

...
За седем месеца гражданите и бизнеса са платили 1 милиарда
Коментари Харесай

Печалбата на банките у нас расте с 50% въпреки кризите

За седем месеца жителите и бизнеса са платили 1 милиарда лв. такси и комисиони

Банките у нас не престават да регистрират рекорден растеж на облагите, без да се въздействат от отрицателните резултати нито на високата инфлация, нито на войната в Украйна.

За първите седем месеца на 2022 година облагата на банковата система у нас надвишава 1.2 милиарда лева, което е с 50% повече от същия интервал на предходната година. Нещо повече, растежът е по-голям и от предкризисната 2019 година - тогава банките регистрираха скромното едвам 10% повишаване на облагата, напомня вестник.

За първите седем месеца на годината банките у нас са осъществили 1.7 милиарда лева чиста рентабилност от лихви, демонстрират още данните на Българска народна банка. Това е с близо 200 млн. лева повече от предходната година в резултат на по-засилено кредитиране на бизнеса и семействата. Например единствено през юли кредитният портфейл на банките е повишен с 1.3 милиарда лева до общо 83 милиарда лева

Впечатляващо се усилват постъпленията от такси и комисиони. За първите седем месеца сумата е съвсем 1 милиард лв. при 815 млн. лева за същия интервал на 2021 година - с 23% повече. Това не е изненадващо, откакто съвсем всеки месец финансовите институции актуализират цените си, като подвигат таксите за най-ползваните услуги - парични преводи, внасяне и изтегляне на суми, прилагане на банкови карти, месечна поддръжка на разплащателни и спестовни сметки. От началото на август няколко огромни банки оповестиха, че преустановяват начисляването на такса за предпазване на огромни суми (над 200 000 лева.) и ще е забавно да се наблюдава до каква степен това ще се отрази на финансите им.

По още едно перо банките печелят добре тази година - постъпленията от дивиденти. За първите седем месеца сумата е общо 275 млн. лева при 105 млн. лева за същия интервал на предходната година. Основно приходи от дивиденти идват по линия на дъщерни сдружения за бързи заеми, лизинги и обезпечаване, каквито имат множеството огромни банки у нас.

В същото време банките са понижили доста разноските си за провизиране на възможни неприятни заеми. Те са с 95 млн. лева (27,9%)  по-малко спрямо миналата година и в края на юли 2022 година са 244 млн. лева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР