За съвсем кратко време новият премиер на Испания Педро Санчес

...
За съвсем кратко време новият премиер на Испания Педро Санчес
Коментари Харесай

Новият надеждоносец на Испания – докъде ще стигне Санчес

За напълно малко време новият министър председател на Испания Педро Санчес съумя да сформира звездно държавно управление, в което 11 министри са дами. Сега остава единствено едно: да извърши високите упования на испанците, се споделя в коментар на Щефани Мюлер за Дойче веле.

И в Испания атрактивните мъже би трябвало да имат едно мислено, че може да бъдат сметнати за глупави. С подобен опит към този момент може да се похвали да вземем за пример снажният Педро Санчес : преди 2 години той изглеждаше огромния губещ, откакто остарялата армия в неговата Испанска социалистическа работническа партия (PSOE) му спретна прелом. Но 46-годишният не се съобщи и вместо това се погрижи да си откри съдружници. През 2016 даже беше на път да прокара градивен избор на съмнение на консервативния министър председател Мариано Рахой, само че тогава не съумя да събере нужното болшинство в Народното събрание. Вторият опит, към този момент сполучлив, съставлява същински прелом за Испания - за първи път в историята на към момента младата испанска народна власт министър председател си потегля не след избори, а след гласуван избор на съмнение.

В лагера на консерваторите дефинират рокадата във властта като недемократичен акт, до момента в който измежду народа тя беше посрещната с огромно вдъхновение. Със своя избор на министри Педро Санчес залага на опита, известността и компетентността. Безсъмнено това важи да вземем за пример за новия външен министър - каталунеца Жозеп Борел, за Педро Дуке - първия испански астронавт, който поема Министерството на технологиите, както и за високопоставената служителка на Европейска комисия Надя Калвиньо, която поема икономическото министерство.

Труден разговор с Каталуния

За голяма изненада на неговите политически съперници, Педро Санчес, който дълго време бе считан за губещ, в този момент се трансформира в вяра за Испания - една страна, която към момента се бори с последствията от финансовата рецесия от 2012 година. Освен това към момента не е минала заплахата от разединение на Каталуния. Редовни избори в Испания ще има още веднъж чак през 2020 година, само че с това ново държавно управление Санчес има положителни шансове да изкара мандата си до дъно - без значение от обстоятелството, че в Народното събрание той може да разчита единствено на 84 от общо 350 депутати и в Сената болшинството е твърдо на страната на консерваторите.

Санчес, който доста бързо съумя да сформира звездно държавно управление, в този момент би трябвало да се профилира и като медиатор - най-много поради разгорелия се от няколко месеца насам с нова мощ каталунски спор. Новият районен президент на региона Ким Тора е решен да продължи битката за самостоятелност. Но в това време той е открит за разговора със столицата Мадрид, която ще продължи да управлява финансите на отцепническата провинция. Неофицилано се приказва, че новото испанско държавно управление може да освободи някои локални политици в Каталуния, взели участие в организирането на незаконния, съгласно испанското законодателство, референдум за самостоятелност. Така изпадналите в застой договаряния с каталунското районно държавно управление могат да получат нов подтик.

На поход против корупцията

Обратът, който настава с поемането на власта от социалистите, може да докара до усилване на битката против шуробаджанащината, укриването на налози и корупцията. Слизащите в този момент от власт консерватори, и най-много някогашният партиен началник Хосе Мария Аснар, са значително съотговорни за спукалия се балон с недвижимите парцели в Испания. Както консервативната PP, по този начин и социалистическата PSOE обаче са забъркани в многочислени корупционни афери.

Особено сложна задача - на фона на към момента големите отговорности на страната - ще има новата финансова министърка Мария Хесус Монтеро. Очевидно тя ще би трябвало да разчита на повече взаимност от страна на богатите испанци, които избират да местят парите си в данъчните оазиси.

Новата министърка на труда Магдалена Валерио пък ще се бори за понижаване на разликата сред приходите, както и за повишение на равнището на заплатите. В момента междинният брутен приход в Испания възлиза на 25 хиляди евро годишно. В Германия той е съвсем два пъти по-висок - при общо взето идентични разноски.

Засега не се обрисува явен курс във връзка с миграционната политика - за новия испански министър председател тази точка очевидно към момента не е приоритет. Това обаче скоро може да се промени, тъй като през последните няколко дни още веднъж стотици бежанци щурмуваха испанския бряг. Приемните лагери и бреговата защита не разполагат с нужните средства, с цел да се оправят по-добре с незаконната миграция и с обслужването на идващите чужденци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР