За съвременниците на една цивилизация е много трудно да предугадят

...
За съвременниците на една цивилизация е много трудно да предугадят
Коментари Харесай

Петър Стоянов: Българите сме категорични европейци

За съвременниците на една цивилизация е доста мъчно да предугадят нейния край. Това сподели в предаването "Панорама " по Българска национална телевизия президентът (1997-2002 година) Петър Стоянов.

Лидерите на Европейския съюз би трябвало да демонстрират угриженост. Те се държат прекомерно технократски. Ежедневието ни е доста бързо, технологиите се развиват бързо – това може и да е потребно, само че може и да форсира края на една цивилизация, съобщи Стоянов.

По думите му, щом даже Римската империя се е разпаднала, постоянно има риск да се разпадне и Европейският съюз.

Всяка цивилизация има своя разцвет, има и своя залез. Хубаво е да има мъдри хора, които да мислят за това, разяснява президентът.

Според него обаче краят на европейската цивилизация не е настъпил. Кризата в Европейския съюз е институционална, не е рецесия всъщност, сподели Петър Стоянов.

Европейският съюз е инструментът, посредством който желаеме да подредим нашата страна. Европейското цивилизационно мислене господства през последните четири века, тъй че от тази позиция България се връща там, където постоянно е била. Българите сме безапелационни европейци. От първия ден на Освобождението си сме се чувствали европейци, работили сме за участието в Европейския съюз и популярност Богу, най-после сме го постигнали, съобщи президентът.

Америка в никакъв случай не е била толкоз разграничена, а това въздейства и нас европейците. Америка е европейско олицетворение. Америка без Европа и Европа без Америка не могат. Президентът Тръмп е законно определен президент, само че в чисто исторически проект, мисля че орисите на Америка и на Европа би трябвало да бъдат преплетени, сподели още Петър Стоянов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР