За съжаление, в големите фирми, а и не само, има

...
За съжаление, в големите фирми, а и не само, има
Коментари Харесай

Защо всички шефове са гадняри?

За страдание, в огромните компании, а и освен, има доста „ шефове гадняри”. Някои психолози даже споделят, че повече от 60% от мениджърите са неприятни водачи. В опит да разберем за какво е такава необичайност да имаме готин, разбиращ и подкрепящ началник, разгледахме управлението по организационна логика на психиката. И ето какво открихме.

Станали са шефове поради механически, а не управителни умения

Най-често срещаният проблем е на нараснал шеф, който се е издигнал по „ стълбичката”, с помощта на техническите си знания и добра работа през годините. Ако приемем, че всички са в непрекъснато търсене на статут и висока продуктивност, тогава хората ще бъдат повишавани в управнически позиции, с цел да могат да имат още по-голям принос в работата. Но уменията, нужни за компания, която създава уеб уеб сайтове не са същите като ръководството на екип от инженери, да вземем за пример. Много компании вършат грешката да наемат „ готови” шефове, с опит на тази служба, само че в напълно друга сфера, което ги прави ужасни началници.

Повечето шефове са нарциси

Склонни сме да мислим за нарцисизма в най-тежките му форми – представяме си шефа като същински изверг, който манипулира всички към него. Разбира се, действителността не постоянно е толкоз черна, само че несъмнено можете да видите „ с просто око” дали вашият шеф е нарцис. Лидерите, които са прекомерно нарцистични, постоянно са уверени, че са прави, чувствителни са към рецензия, пренебрегват предизвестия и си мислят, че са над корпоративните правила. Обикновено им липсва съпричастност и в никакъв случай не водят диалози от персонален темперамент. Всеизвестен факт е, че Стив Джобс е бил тъкмо подобен началник.

Имат прочувствена потребност от власт

Според психолозите, най-важните психически и прочувствени потребности на един неприятен началник са да замести първообразите на властта (родители и други авторитети), да живее в епицентъра на действието, да взима значими решения, с цел да се усеща важен. И противоположното, съвсем всички положителни водачи се пробват да обезпечат сигурност, цел и изясненост в съзнанието на чиновниците си.

Редактор: Елица Христова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР