За съжаление, в големите фирми, а и не само, има

За съжаление, в големите фирми, а и не само, има ...

Защо всички шефове са гадняри?.За съжаление, в големите фирми, а и не само, има много „шефове гадняри”. Някои психолози дори казват, че повече от 60% от мениджърите са лоши лидери. В опит да разберем защо е такава рядкост да имаме готин, разбиращ и подкрепящ шеф, разгледахме ръководството по организационна психология. И ето какво открихме.

Станали са шефове заради технически, а не ръководни умения

Най-често срещаният казус е на повишен началник, който се е издигнал по „стълбичката”, благодарение на техническите си познания и добра работа през годините. Ако приемем, че всички са в постоянно търсене на статут и висока производителност, тогава хората ще бъдат повишавани в управленски позиции, за да могат да имат още по-голям принос в работата. Но уменията, необходими за фирма, която разработва уеб сайтове не са същите като управлението на екип от инженери, например. Много фирми правят грешката да наемат „готови” шефове, с опит на тази длъжност, но в съвсем различна сфера, което ги прави ужасни началници.

Повечето шефове са нарциси

Склонни сме да мислим за нарцисизма в най-тежките му форми – представяме си шефа като истински злодей, който манипулира всички около него. Разбира се, действителността не винаги е толкова черна, но определено можете да видите „с просто око” дали вашият началник е нарцис. Лидерите, които са твърде нарцистични, винаги са убедени, че са прави, чувствителни са към критика, игнорират предупреждения и си мислят, че са над корпоративните правила. Обикновено им липсва съпричастност и никога не водят разговори от личен характер. Всеизвестен факт е, че Стив Джобс е бил точно такъв шеф.

Имат емоционална нужда от власт

Според психолозите, най-важните психологически и емоционални потребности на един лош шеф са да замести първообразите на властта (родители и други авторитети), да живее в епицентъра на действието, да взима важни решения, за да се чувства значим. И обратното, почти всички добри лидери се опитват да осигурят сигурност, цел и яснота в съзнанието на служителите си.

 

Редактор: Елица Христова

Източник: expert.bg