За съжаление, в годините на прехода българските обществени,училищни и университетски

...
За съжаление, в годините на прехода българските обществени,училищни и университетски
Коментари Харесай

Можем ли да се организираме и да дарим книги на библиотеките в България?

За страдание, в годините на прехода българските публични,училищни и академични библиотеки пострадаха съществено, като огромна част от тях бяха закрити, или съществуват фиктивно. В оставащите пък броят на читателите спадна фрапантно. Причината, би трябвало да се признае, не е единствено в конкуренцията на развлекателните тв шоупрограми, интернет платформите и обществените мрежи или в неналичието към този момент на трайни привички и време за четене. Тази причина е и невъзможността, заради липса на задоволително финансови средства, да се попълнят учебните и университетските библиотечни фондове с новоизлезли книги, учебници, енциклопедии, справочници, периодически и профилирани издания.
Сега, пред цялото ни общество стои обезпокоителен въпрос: " Как да се подтиква и предизвиква четенето изключително измежду младежите, което дружно с образованието образува тяхната просветеност? ". И юрист Цветан Цветанов, помощник на Deutsche Welle в България, дава предложение за отговор.
Цветанов предлага всеки от нас, изключително тези, които или приключват, или пък честват годишнина от завършването, да подарява по 10-15 лв. на определени от тях библиотеки. " Затова приканвам като българин и жител - дано на хилядите проведени всяка година срещи на учебни и академични випуски към средствата, с които финансираме приятното ни превозване в заведения за хранене и заведения, да прибавяме и средства за закупуване на нужните книги, учебници и литература за възобновяване на библиотеките на обичаното ни учебно заведение или университет. От завеждащите библиотеките на учебните заведения и университетите би могло без усложнения преди следващите срещи на съответния приключил випуск или клас да получим лист с нужните заглавия на учебници и книги, да закупим и дарим съгласно опциите си част от тях. Това може да става от събраните средствата от участвалите в срещите на випуски уредници, без да се превеждат средствата по сметки, което да провокира от време на време за жалост подозрения за вярното им разходване ", изяснява Цветанов.
Освен това, юристът счита, че е изцяло допустимо и около абитуриентските балове да се вършат такива начинания. " Може би е изцяло допустимо от хилядите левове разноски за баловете да се отдели и една дребна сума за възобновяване с книги на учебните библиотеки ", споделя той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР