За съжаление това е един от многобройните случаи на изоставено

...
За съжаление това е един от многобройните случаи на изоставено
Коментари Харесай

Бисер Петков с гореща информация за изоставянето на деца, ще отнемат ли социалните деца и с колко ще се увеличат пенсии и заплати

За страдание това е един от многочислените случаи на изоставено дете. Общата численост за предходната година е над 1 000. Детето незабавно е настанено в обществен дом и са положени всички грижи за него. Със сигурност напъните на обществените служащи ще бъдат ориентирани към връщането на детето на родителите или близкия му фамилен кръг. Това е първото нещо, което се прави, тъй като за едно дете е най-добре да пораства в своя непосредствен фамилен кръг.

Това сподели в утринния блок на БТВ общественият министър Бисер Петков, който разяснява случая с изоставено дете в столичния квартал "Люлин " и нервността в Сливен. "Моята информация е, че родителите са посетили обществената работа в "Люлин " предходния ден. Не съм осведомен с всички детайлности, само че знам сигурно, че преди да бъдат разпознати те са си тръгнали. Явно се е появил някакъв боязън, подозрения. Със сигурност това дете отсега нататък ще бъде сложено под по-специално наблюдаване. Социалните служащи ще преценяват дали детето ще бъде върнато на родителите или в близкия му фамилен кръг. Знам, че бабата е изявила предпочитание да гледа детето. Със сигурност най-хубавото за едно дете е да пораства в близкия си фамилен кръг ", повтори министър Петков.

"Данните за предходната година демонстрират че над 3 000 деца са изведени от биологичното им фамилии. Над 1/3 от тези случаи е поради занемаряване. Другите са поради застрашаване живота и здравето на детето. Категорично желая да обясня, че всичките аргументи за извеждане на дете от фамилията са ясно написани в закона. Няма безусловно никакво завишаване на пълномощията на обществените служащи. Всяко едно решение за извеждане на дете от биологичното му семейство предстои на правосъдно решение. Социалните не могат сами да извеждат деца. Съдът би трябвало да удостовери това. След като се изведе едно дете, първо се търси опция то да бъде настатнено в непосредствен фамилен кръг. Следващата стъпка е приемни родители и последната стъпка е настаняване в обществени институции, тъй като знаете, че към този момент вървим закриване на обществените домове за деца ", разгласи министърът на труда и обществената политика.

"За страдание доста хора повярваха на неистините, че ще се лишават деца. Стратегия за детето би трябвало да има, само че поради острата опозиция против този план такава няма. Трябва да водим естествен диалог. Нашата система работи, само че за жалост има опити тя да се унищожи. Със сигурност нашата система има потребност от подбрение, само че всичко би трябвало да се случи в един естествен спор без неистини и нервности ", безапелационен бе Бисер Петков.

За край общественият министър разяснява и идните нараствания на пенсии и заплати. "Повишението на пенсиите ще продължи да става по швейцарското предписание. Новото е, че то към този момент ще работи в чист тип. Всички пенсии отпуснати до края на тази година ще бъдат осъвременнени от 1 юли следващата година. На база на индикаторите и предложенията в Закона за бюджета на ДОО може да приказваме за приблизително нарастване с 6,6% на пенсиите. Средната пенсия ще нарасне с повече от 30 лв.. Сега тя е 381 в този момент и ще стане над 420 лв.. Ще се предложи минималаната работна заплата от 1 януари следващата година да стане 610 лв.. Това е нагажимент, който държавното управление е поел и извършва. Предвиждаме и увеличение на заплатите в бюджетния бранш с 10% ", разкри Бисер Петков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР