За съжаление се увеличават случаите на пациенти, които са развили

...
За съжаление се увеличават случаите на пациенти, които са развили
Коментари Харесай

Нарастват случаите на пациенти с усложнения след грип

„ За страдание се усилват случаите на пациенти, които са развили затруднения, откакто са били заболели от грип или друга вирусна зараза. Това постанова да потърсят помощ от УНГ експерт “. Това споделя началникът на УНГ отделението в пазарджишката болница доктор Костадин Златарев.

По думите му най-засегнати са децата, а най-уязвими са тези до тригодишна възраст, тъй като тяхната имунна система е най-слаба и недоразвита.

В хода на грипа или след него доста постоянно болните отключват грипозен отит, който може да засегне междинното или вътрешното ухо. Не са изключения и носните кръвотечения (епистаксис), тежките ларинготрахеити, а може да се развие и зараза на синусите – синуити и синубронхити, показва той. „ В тези случаи приказваме за болести, които се появяват в хода на вирусната зараза или след грипоподобни болести, тъй че нормално протичат по-тежко и протрахирано “, предизвестява експертът.

Д-р Златарев осведоми още, че дневно в отделението диагностицират по трима, четирима, а даже и по петима пациенти, страдащи от грипозен отит. „ Характерно за него е, че при огромен % от случаите болестта може да докара до невросензорно понижение на слуха. Грипозният отит се лекува дълготрайно време, само че не постоянно с мечтан резултат “, предизвестява той.

Началникът на УНГ отделението в МБАЛ Пазарджик разяснява още, че едно от затрудненията на грипа е изострен или остър продължителен синузит. „ При синузита инфекцията прониква в синусите и не би трябвало да се подценява. Острият синузит се предшества от изобилна секреция в носа, която може да продължени със седмици. Ако признаците продължат повече от 12 седмици, към този момент приказваме за продължителен синузит.

Заболелите от синубронхит пък страдат по едно и също време от синуит и бронхит. Бързото лекуване е доста значимо, с цел да се избегне хроничното протичане “, показва експертът.

„ Вирусите са най-честите причинители на инфектиране в Оториноларингологията “, споделя още доктор Костадин Златарев. „ Те са причина и основават условия за развиване на следваща бактериална зараза. Ако болките в гърлото продължат повече от 5 дни, би трябвало да се търси лекарска помощ от експерт, тъй като такива инфекции може да причинят доста здравословни затруднения “, предизвестява той и отбелязва, че затрудненията от грипа могат също да включват и дехидратация и синусово главоболие. „ Децата са по-податливи на дехидратация от възрастните, тъй че би трябвало да се поддържат добре хидратирани, в случай че се разболеят от грип. Синусовите главоболия могат да бъдат лекувани с топли компреси и медикаменти за болежка без рецепта.

По-тежките грипни затруднения могат да са рискови, по тази причина е значимо при продължителни признаци и утежняване на положението да се насочат болните към УНГ експерт “, поучава лекарят. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР