За съжаление престъпността в областта на киберпрестъпленията е доста напред,

...
За съжаление престъпността в областта на киберпрестъпленията е доста напред,
Коментари Харесай

България е регионален лидер в противодействието на киберпрестъпността

За страдание престъпността в региона на киберпрестъпленията е много напред, поради и това че приходите, които генерира от осъществяването на тази незаконна активност са към хиляда милиарда годишно в международен мащаб. И можете да си визиите, че този голям стопански и финансов запас се спряга и в осъществяване на нови закононарушения, търсене на нови форми, коментира  Явор Колев , шеф на отдел „ Трансгранични закононарушения “ в ГДБОП, който гостува в предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ във връзка с регионалния конгрес по киберсигурност и киберпрестъпност, който следва да се организира в София с присъединяване на представители на Съвета на Европа, Европол и на повече от 20 страни. Във форума ще вземат присъединяване и специалисти от Съединените щати, като от американските правоохранителни организации ФБР и Сикрет Сървис се чака да изпратят освен свои високопоставени представители, само че и най-хубавите си специалисти по битка с киберпрестъпленията.

Според Колев развиването на технологиите обуславя и развиване на най-различни и нови форми на осъществяване на закононарушения, за чиито ефикасни предварителна защита и противопоставяне служителите на реда би трябвало да се образоват.

В рамките на конференцията ще бъдат извършени закрити образование на представителите на страни от Югоизточна Европа и България, която Колев дефинира като „ районен водач в противодействието на киберпрестъпността и координационен център в тази област “.

Като означи, че отговорността за противопоставяне на киберпрестъпниците и за основаването на условия за киберсигурна страна и киберсигурно общество е освен на правоохранителните органи, само че и на цялото общество, началникът трансгранични закононарушения в ГДБОП изрази вяра, че форумът ще е потребен и за представителите на държавната власт и на неправителствения бранш, имащи отношение към киберсигурността, както и за развиването на публично-частното партньорство в тази област.

Според Колев ГДБОП освен противодейства на киберпрестъпленията, само че отдава огромно значение на предварителната защита, като взема присъединяване в медийни излъчвания и в разнообразни мероприятия на други държавни органи, както и на частни и неправителствени организации, където се дава информация за другите видове закононарушение и за методите за предотвратяване от тях.

Колев акцентира, че на трансграничният и сложен темперамент на киберпрестъпността постанова битката с нея да се прави на територията на няколко страни, като причинителите могат да бъдат и в трети страни. Ето за какво съгласно него е належащо да се задълбочава интернационалното съдействие и да се основава законодателство, което е съответно и общо за страните. Той посочи като образци за първи проблясъци на сходни практики Европейския съюз и Конвенцията по киберпрестъпност на Съвет на Европа, която е призната от доста страни в света.

В умозаключение Явор Колев подсети, че ГДБОП поддържа гореща линия за подаване на сигнали и че интернет-сайта cybercrime.bg работи непрекъснато и дава препоръки и скъпа информация за най-новите трендове в киберпрестъпността и за това по какъв начин жителите да реагират, в случай че станат нейни жертви.

Цялото изявление на Силвия Великова с Явор Колев, шеф на отдела за битка с трансграничните закононарушения в ГДБОП, можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР