За съжаление преминаваме през период на промяна на парадигмата както

...
За съжаление преминаваме през период на промяна на парадигмата както
Коментари Харесай

Турският посланик в България: Тировете ще преминават безпроблемно през границата

" За страдание прекосяваме през интервал на смяна на парадигмата както в публичния, по този начин и в икономическия живот. Случи се по този начин, че един вирус, едно заболяване, което мислим, че е останало епохи обратно в предишното, в историята, съумя да повлияе на целия свят в миг, в който той се кани да колонизира Марс ", съобщи за посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок.

" С данните, които бяха оповестени през вчерашния ден, Турция също е повлияна и наранена от епидемията. Всички знаем, че най-важният фактор в битката с епидемията е предотвратяването на контактите на хората, обществената дистанцията. Разбираме, че би трябвало да съблюдаваме тези ограничения, с цел да опазим околните и обичаните си хора, само че като че ли сме затруднени да ги използван в действителност. Сега е времето да бъдем солидарни с нашите съседи. Разбира се, въпросът има и икономическо измерение ", счита тя.

" Всяка страна се пробва да преодолее рецесията, предвид на характерните условия, в които е сложена. Турция имаше късмет, тъй като епидемията дойде по-късно в страната. Първият открит случай беше оповестен на 11 март. Нашата цел все още е колкото се може да снижим кривата на развиване на заболяването. Турското държавно управление не предприе такива насилствени ограничения като изключително положени и карантина, тъй като нашата цел е да осигурим присъединяване на самите жители в битката с епидемията, тъй че те непринудено да вземат нужните ограничения. Ние предпочетохме последователно да преминем към насилствените ограничения в битката ", изясни турският дипломат.

" Както държавното управление, по този начин и министерство на опазването на здравето извънредно транспарантно ръководят рецесията. Що се касае до броя на тестванията, те непрестанно порастват. До през вчерашния ден броят им беше 100 000 общо, 15 000 се вършат седмично. Следващата седмица броят им ще доближи 35 000. Смятам, че това не са дребен брой проби. Искам да кажа, че има повишаване на откритите случай, което е обвързвано с повишаване на броя на тестуваните лица. Увеличаването на тестванията е нещо, на което министерство на опазването на здравето доста държи. Така се надяваме да овладеем епидемията ", добави посланик Секизкьок.

" Мога да кажа, че даже когато вирусът доближи своя пик, 60% от отделенията по реанимация ще бъдат употребявани. Това, което ние, както и другите страни се пробват да реализират, е да надигнем кривата на развиване на болестта и да спечелим време, тъй че да не претоварим здравната си система ", сподели още тя.

Секизкьок изясни, че България и Турция осъзнато са създали избора да бъдат солидарни и да поддържат дейна връзка сред институциите си. Усилията на двете страни не са единствено в областта на опазването на здравето, а и в още три услуги. Турският дипломат напомни, че министър председателят Борисов посети южната ни съседка, а след визитата му от турска страна неотложно са изпратили защитни маски. Друго измерение на съдействие сред двете страни е връщането на непознати жители в родината им. Тя увери, че затрудненото придвижване на товарни камиони през българо-турската граница ще се възвърне.

" Искам да подчертая това - сега сме принудени да изпълним доста значим баланс сред ограниченията за отбрана на здравето на хората и да запазим веригата на доставките, която е животворяща за стопанската система. В последните дни имаше усложнение. Беше се основала опашка, достигаща 50 километра от българска страна. Тогава институциите се задействаха неотложно и успяхме да създадем нещо, което при естествени условия е мъчно постижимо. В рамките дневно беше обезпечено прекосяването на 1200 тира, което е съществено достижение ", смята Секизкьок и добави, че за 2 дни са минали 3 000 тира, като са посрещнати и потребностите на водачите.

Относно миграцията, турският дипломат у нас съобщи, че не трябва изказването на Ердоган да се приема като безапелационен завършек на съблюдаване на съглашението с Европейски Съюз. Тя сподели фотография на построен в Турция лагер, който е предопределен за отбрана на дами и деца, които бягат от въздушните удари в Идлиб. В него се намират милион и половина сирийци. Освен тях, Турция е приютила 4 600 000 мигранти и бежанци.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР