За съжаление поводът, по който се събираме не е приятен.

За съжаление поводът, по който се събираме не е приятен. ...

Недопустимо е хората, упражняващи най-хуманната професия, да стават жертви на агресия.


За съжаление поводът, по който се събираме не е приятен. Зачестяват фрапиращите случаи на агресия над медици. Не може само обществото да разчита на нас. То трябва да се погрижи за нас, за да ни има. Това стана ясно по време на кръгла маса, организирана от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по повод старта на Националната кампания за превенция на агресията срещу медицински специалисти, докато изпълняват професионалните си задължения. Кампанията е под надслов "Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме", предаде репортер на Novini.bg.

Насилието над медици се превърна в традиция. Пациентът смята, че тревожността е оправдание за насилието над лекари. Ние сме призвани да помагаме, дори ако понякога сме изнервени, посочват от асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

„Недопустимо е хората, които се грижат за нашето здраве, да стават жертва на призванието си и да трябва да защитават живота си. Недопустимо е хората, упражняващи най-хуманната професия да стават жертви на агресия. Това заяви д-р Нели Нешева от БЛС. Тя цитира данни, според които осъдените нападатели над медици средно са по-малко от 5 на година. 

„Нападенията за периода от три години са стотици. През 2014 г - 347, 2015 г. - 28, 2016 г. - 25 (първите шест месеца). Осъдени през 2014 г. са 1, за 2015 г. - 1, за 2016 г. - 0. След последният случай в Горна Оряховица, беше наложена глоба от 1000 лева и липса на присъда, заради разкаяние и липса на предишни провинения. Резултатът е - продължаващи нападения. Задаваме си въпроса докога ще сме жертви, питат се лекари.

В тази връзка БЛС подновява кампанията си "Пребори гнева".

Те настояват за бързи производства и адекватни наказания, защита на медиците на ратните им места. Лекарите смятат, че ситуацията може да се подобри с превенция. Нужно е да се обяснява, че професионалистите по здравни грижи трябва да бъдат уважава ни. На този фон кризата с недостиг на лекари се задълбочава.


Източник: novini.bg