За съжаление, понякога гръмотевичните бури ни хващат неподготвени и това

...
За съжаление, понякога гръмотевичните бури ни хващат неподготвени и това
Коментари Харесай

Ето как да се предпазим по време на гръмотевична буря

За страдание, от време на време гръмотевичните стихии ни хващат неподготвени и това води до съществени проблеми. Има няколко съвета обаче, които могат да ви оказват помощ да се справите по-добре с този противен интервал.

Най-важното, което би трябвало да знаете е, че грижата за личното ви здраве е най-важна, когато стане въпрос за гръмотевични стихии, написа Tialoto.bg.

Ето няколко метода, по които може да се предпазите от неприятното време:

Намерете заслон неотложно

Най-важното, когато се намирате на открито по време на гръмотевична стихия, е да намерите заслон допустимо най-бързо. Много хора чакат прекомерно дълго да потърсят безвредно място, само че би трябвало да знаете, че щом виждате мълния, това може да значи, че тя може да е задоволително близо, с цел да ви удари.

Не стойте под ниски или високи дървета и избягвайте да стоите покрай трафопостове и електрически стълбове. Намерете заслон покрай или под скалист подслон, където ще сте най-защитени.

Ако не съумеете да намерите заслон, кола с железен покрив и железни порти също е положително решение. По този метод светкавицата ще удари не вас, а до вас. Затворете прозорците и вратите и не използвайте радиото. Също по този начин не се облягайте до нищо железно в колата, тъй като по този начин затваряте веригата и светкавицата може да удари тъкмо вас.

Погрижете се и за домашните си любимци, в случай че се намират на открито. Кучешките колиби не са подобаващи за гръмотевични стихии.

Ако сте вкъщи

Затворете компактно прозорците си и стойте надалеч от тях, тъй като те обезпечават пряк път, по който светкавицата може да доближи до вас. Можете да застанете в средата на стаята, където е най-безопасно.

Не пипайте нищо железно или обвързвано с електрическата мрежа.

Ако имате домакински телефон, не го използвайте. Светкавицата може да влезе в дома ви по кабела и по всеки електрически проводник. Това включва стационарни телефони, електрически кабели и канализацията.

Не изключвайте уредите по време на бурята. Направете го преди този момент, с цел да намалите риска от щета. Ако сте не запомнили, не се опитвайте да поправите грешката си, тъй като може непосредствено да бъдете ударени от гръмотевица.

Не лягайте и не се облягайте на бетонен под или бетонни стени. Повечето бетони имат железна арматура, която може да организира електричество.

Не стойте във ваната или под душа и избягвайте басейните даже и да са закрити.

Останете на несъмнено място

Останете у дома или на друго несъмнено място най-малко 30 минути след последната мълния. Не излизайте незабавно откакто е спрял дъждът, тъй като има риск от удари на гръмотевица от заминаващата си стихия.

Ако въпреки всичко се намирате на открито, то има няколко метода, с които да се предпазите.Намерете ниско място, в което да застанете. Мълниите удрят високи предмети, които по-лесно се виждат.

Избягвайте огромни открити пространства, където вие сте най-високи. Ако се намирате на площад, е хубаво да го напуснете по най-бързия метод.
Ако се намирате на открито с другари, стойте на отдалеченост от към 30 метра. Така, в случай че един от вас бъде ударен от гръмотевица, ще се понижи рискът тя да бъде трансферирана на другите към него.

Ако сте на разходка и носите чанта с железни дръжки, клипси или копчета, незабавно я свалете от гърба си и я оставете на към 30 метра от вас и вашия заслон.

Първа помощ

Ако станете очевидци на удар от гръмотевица, тогава неотложно би трябвало да се обадите на Спешна помощ. Ударът може да провокира сърдечен удар, което може да се окаже пагубно, в случай че не се третира в точния момент.

Не се излагайте на заплаха, с цел да помогнете на човек, ударен от гръмотевица. Колкото и егоистично да звучи, помислете за себе си първо. Колкото и да е отричано, една гръмотевица може да удари два пъти на едно място, тъй че предприемете обмислен риск.
Когато всичко е наред и сте сигурни, че няма заплаха за вашия живот, можете да помогнете на човек. Опитайте се да му извършите сърдечен масаж. Хората, ударени от гръмотевица, не създават електрически заряд, тъй че няма заплаха да ви хване ток.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР