За съжаление, отношенията между България и Северна Македония са на

...
За съжаление, отношенията между България и Северна Македония са на
Коментари Харесай

България вече има политическа власт, това ни дава надежда

За страдание, връзките сред България и Северна Македония са на най-ниското допустимо равнище, в това число и в доверието сред нас. Следя, несъмнено, обстановката в България. Беше извънредно значима година за нас за започване на договарянията. В Република България имаше три изборни процеса, служебна власт и това не оказа помощ, с цел да надмогнем разликите и да се вдигне ветото или блокадата. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на външните работи на районен съд Македония Буяр Османи.

Фактът, че има политическа власт в България към този момент ни дава вяра, че две законни управляващи могат да седнат и да приказват по всички въпроси и първите послания дават оптимизъм, тъй като тъкмо това казвахме самите ние. Трябва да има изчерпателен метод. Историята – да, значима е, само че ние всеки ден вършим история, сътворяваме история, разяснява Османи.

Аз одобрявам единствено един мотив за какво до момента не бе открито решение, тъй като нямаше политически кабинет. Сега в действителност няма причина да се дават дълги периоди, когато има политически кабинет. Има устойчиво болшинство и в Република България, и в Република Северна Македония, и можем да седнем още на следващия ден, да продължим с диалозите, и още през месец януари да има решение, акцентира Буяр Османи.

С по-предишното политическо държавно управление имахме интензивни договаряния, интензивни диалози, разменяхме хрумвания. В доста моменти бяхме доста покрай решения, само че несъмнено и това държавно управление тогава се намираше в някаква предизборна обстановка, в една вътрешна политическа обстановка, която утежняваше намирането на решение, уточни Османи.

Мисля, че този нов метод с включването на сегашното и бъдещето за нас е значимо обръщение. Аз споделих на няколко пъти обществено, че 6 месеца за нас е доста дълъг интервал, тъй като освен страната прекомерно дълго чака този развой, а престижът на Европейския съюз в този район е изправен пред съществено предизвикателство, съобщи външният министър на РСМ.

Нашият министър председател беше останал с положително чувство след телефонния си диалог с Кирил Петков, тъй като още веднъж се връщаме към една естествена връзка, в която фокусът е с изключение на за предишното, да приказваме и за бъдещето. Следяхме и дебата при образуването на обединението, другите нюанси сред обособените партии. Все отново отговорността се носи от държавното управление и в двете страни. И в Република Северна Македония има разлики сред другите партии, разяснява съдружното държавно управление Османи.

За Договора за добросъседство от 2017 година той съобщи, че там се планува тъкмо това, за което е приказвал министър председателят Кирил Петков - образуване на работни групи, които да се концентрират освен върху историята, а и върху инфраструктурата, стопанската система, енергетика и така нататък

„ Договорът планува два инструмента. Единият е междуправителствената комисия, в която вземат участие няколко министри, водени от министрите на външните работи. Това са 6-7 министри от наша страна и 6-7 от ваша страна, с които да приказваме най-отговорно и да обсъждаме къде имаме напредък, къде нямаме напредък и къде би трябвало да се фокусираме в бъдеще. И тези групи, за които приказва министър председателят Петков са в действителност връщане към главния инструмент на Договора - междуправителствената комисия с всички групи, които са част от тази комисия. За страдание от една година желаеме да се организира второто съвещание на междуправителствената комисия, само че ние нямаме отговор от Р България. А, това е най-хубавият инструмент, акцентира Османи. 

Вторият инструмент е комисията за исторически и просветителни въпроси, която би трябвало да откри общи точки от общата история сред двете страни и народа. Тази комисия първоначално имаше избран прогрес за 5 персони бе реализиран общ текст, по какъв начин да се интерпретира тяхната роля. Бяха контрактувани и 2 интервала. Тя трябваше да продължи със същата динамичност и рекомендациите за учебниците, разяснява Османи.

За това, че настояването на България е езикът да се назовава формален език на РСМ и запитан те какво желаят, Османи отговори, че желаят езикът да се назовава по този начин, както бил препоръчан от страна на Европейската комисия - македонски език.

„ Езикът произлиза от правото на самоопределение във всяка една страна. Признават страните, а не атрибутите, които тези страни имат. Затова считаме, че това не е искане, което би трябвало да е спор или спънка на пътя за участие в Европейски Съюз. Смятаме, че това предложение на европейското председателство двете страни да имат свои едностранни позиции в Европейски Съюз във връзка с езика, а самият Европейски Съюз да приема и двете позиции, за нас това е решение на въпроса ”, сподели Османи.

По отношение на всички други въпроси, които не са част от пакета, в границите на пакета 5+1 ние дадохме компромисни решения, добави той.

Османи уточни, че районен съд Македония няма да се меси във вътрешното устройство на Република България във връзка с метода на организацията на нейните жители.

„ Република Северна Македония и Република България имат друго устройство във връзка с етническото образуване на жителите. При нас конституцията признава етническите общности. В конституцията е записано - македонски народ, елементи от албанския, турския, ромския и така нататък В България това нещо не съществува в нейната конституция. Нашата позиция е, че това е въпрос, на който самата България ще взема решение по какъв начин да се провежда. Ние нямаме никакво желание да се месим в това по какъв начин Р България ще се провежда ”, акцентира Буяр Османи.

„ По отношение на останалите въпроси - за говора на омразата, за работата на историческата комисия, вписването на българите в конституцията на РСМ, въпросът за реабилитацията на жертвите от комунизма, за късото и дългото название на страната, ние отговорихме, само че за жалост не получихме отговор от българска страна ”, добави северно-македонският външен министър.

Той разяснява, че на последния съвет в Брюксел, както и на предходния през месец юни, 26 страни са дали своят вот Албания и РСМ да стартират договаряния, „ единствено Република България беше срещу ”.

Според него, районът няма опция с изключение на Европейски Съюз. „ Ние не сме в периферията, ние сме в сърцето на съюза. Регионът е обграден от страни-членки на съюза. Няма по какъв начин съюзът да има дупка в сърцето. Дупките в тялото са или за кървене, или за непознато въздействие. В това може да се трансформира районът, в случай че не се влага в него. Започването на договаряния не значи участие още на следващия ден. Това ще трае години. Някой е калкулирал, че към 200 пъти от началото на договарянията до края ще се взимат решения с компромис. Р България може 200 пъти да спре пътя на Северна Македония, сподели още Османи.

Не забравяме, че България първа призна Република Северна Македония, когато беше Македония, за самостоятелна. Имахме отлични връзки. След подписването на контракта за добросъседство имаше повишаване на икономическия продан с 20-30%, промени се отношението на хората и вместо тази сила да се употребява за подсилване на връзките, в този момент сме в обстановка от преди контракта и връзките са на най-ниско равнище, само че няма да се откажем от партньорство и другарство. 

След злополуката май показахме, че може да сме в положителни връзки. Така че аз съм признателен за отношението на българските управляващи. Имам положително отношение по отношение на метода, по който българската страна се показа и ми е жалост, че не може да имаме същото отношение по всички други въпроси от публичния живот, съобщи още Буяр Османи.

Ние Република България я гледаме като Европейски Съюз, тъй като тя е страна на Европейски Съюз. И в този момент считам, че в България е ключът дали този район ще тръгне в позитивна посока или ще влезе в дестабилизиращ модел с всички последствия по целия континент, акцентира още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР