За съжаление много посещения на дипломати в България, както и

...
За съжаление много посещения на дипломати в България, както и
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: За съжаление тази криза няма да приключи скоро

За страдание доста визити на дипломати в България, както и мои, се отложиха поради ковид. Проведохме видеоконферентен диалог със Сергей Лавров. Разговаряхме несъмнено за обстановката с COVID-19. Разбрахме се, че неговото посещаване би трябвало да се реализира до края на годината. Движим всички енергийни планове - Балкански поток, интерконекторът с Гърция, автомагистралите. Всичко се движи в период и се поставят тръби. Балкански поток би трябвало да завърши до края на годината. АЕЦ "Белене " е само спрян, само че това е обикновено, тъй като там приказваме и за отбрана на националната сигурност, а и този план не е толкоз незабавен. Знаете какъв брой години върви той.

Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на. "Все още има българи в чужбина, които желаят да се приберат. В началото на рецесията беше доста тежка обстановката. Имаше доста бедстващи българи. Първите тежки талази отминаха и в този момент обстановката се възстановява. В момента в Русия има мнай-многа чакащи българи, които желаят да се приберат. На 2-ри май организираме чартър за тях. Вече е много по-спокойно.

Екатерина Захариева беседва по телефона с съветския си сътрудник Сергей Лавров

Сега към този момент имаме и противоположната вълна - върнали българи, най-много от страни от Европейски Съюз, които желаят да се приберат в страните, откъдето са пристигнали. Постоянно пребиваващите в тези страни няма да имат проблем да се приберат там. Истина е, че свободното напредване на жители в Европейски Съюз сега не работи. За стоките и търговията няма проблем със "зелените коридори ". Студентите би трябвало да охладят ентусиазма си за бригади. Виждате Съединени американски щати анулираха тази стратегия и издаването на визи. Пак споделям, че на непрекъснато пребиваващите българи в непознати страни, които желаят да се върнат и да продължат работата си там, ще спомагаме. За краткотрайната претовареност и сезонните служащи не мога да поема никакви задължения. Всичко е на личен риск и лична отговорност. Всеки би трябвало да си реши самичък. Аз още веднъж ще повторя, че не би трябвало да се пътува с изключение на в най-краен случай ", безапелационна беше Захариева.

"Преди 10 дни Европейска комисия излезе със тактика за в началото излизане от рецесията.

Това е единствено първият стадий, тъй като тази рецесия ще продължи дълго.

Първата рекомендация е за отварянето на границите сред прилежащите страни. В непрекъснат диалог сме с всички външни министри. Само когато има цялостно единогласие, тогава ще приказваме за възобновяване на естествения живот и естествените пътувания. Всички страни удължават рестрикциите за пътувания. Правим всичко и за жителите, на които им изтичат персоналните документи. Разбрали сме се с всички страни, в които има огромна българска диаспора, изтеклите документи да важат. Консулските служби работят единствено със поръчка за незабавни случаи, да вземем за пример изгубен документ ", разкри министърът.

И Швейцария и Алжир признават изтекли български персонални документи

"В последните години сме създали доста за улеснението на издаване на визи за съветски и турски жители.

Визовата политика е единна политика на Европейски Съюз. Няма по какъв начин България сама да отстрани визите за съветски и турски жители.

Направили сме пъклен доста за улеснението на тази процедура. В момента Русия и Турция са със затворени граници. Разбирам всички туроператори и ще поставим още старания за улеснение на издаването на визи, само че няма по какъв начин да ги премханем ", приключи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР